Formulier afsluiten
Formulier opnieuw starten

0722 Verzoek vrijstelling kwalificatieplicht in verband met volgen ander onderwijs

Voortgang
14%

Informatie vooraf

De leerplichtwet noemt degene op wie de leerplicht of kwalificatieplicht van toepassing is een ‘jongere’.

De plicht een jongere als leerling/deelnemer op een school of onderwijsinstelling te doen inschrijven berust op degene die het gezag over die jongere uitoefent dan wel degene die zich met de feitelijke verzorging van de jongere heeft belast. 

De plicht tot inschrijving bestaat vanaf de eerste schooldag van de maand volgend op die waarin de jongere de leeftijd van vijf jaar heeft bereikt. De leerplicht eindigt in de regel aan het einde van het schooljaar waarin de jongere zestien jaar is geworden. Aansluitend is de jongere tot zijn achttiende verjaardag kwalificatieplichtig zolang hij nog geen startkwalificatie heeft behaald. Een startkwalificatie is een diploma vwo, havo of een diploma mbo op minimaal niveau twee. Voor jongeren die een getuigschrift/diploma praktijkonderwijs hebben behaald of een school voor zeer moeilijk lerende kinderen bezoeken of hebben bezocht geldt geen kwalificatieplicht.

Van de plicht om jongere ter vervulling van de kwalificatieplicht als leerling of deelnemer op een school of instelling in te laten schrijven kunnen burgemeester en wethouders van de woongemeente van de jongere op grond van bijzondere omstandigheden vrijstelling verlenen, als wordt aangetoond dat de jongere op andere wijze voldoende onderwijs geniet. De kwalificatieplicht eindigt zodra de jongere de leeftijd van 18 jaar bereikt of een startkwalificatie heeft behaald.

Verklaring school of instelling

U bent verplicht een verklaring van de instelling waar de jongere dit ander onderwijs gaat volgen aan dit formulier toe te voegen. 

Verzoek tijdig indienen

U dient uw verzoek in te dienen vóór 1 juni van het jaar waarin de jongere kwalificatieplichtig wordt.

Nadere informatie

Als u nog vragen heeft, kunt u zich wenden tot de leerplichtambtenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee.

DigiD

DigiD logo

Klik op 'Volgende stap' om in te loggen met uw DigiD.