Formulier afsluiten
Formulier opnieuw starten

0721 Beroep op vrijstelling inschrijvingsplicht leerplicht

Voortgang
8%

Informatie vooraf

De leerplichtwet noemt degene op wie de leerplicht of kwalificatieplicht van toepassing is een ‘jongere’.

De plicht een jongere als leerling/deelnemer op een school of onderwijsinstelling te doen inschrijven berust op degene die het gezag over die jongere uitoefent dan wel degene die zich met de feitelijke verzorging van de jongere heeft belast. 

De plicht tot inschrijving bestaat vanaf de eerste schooldag van de maand volgend op die waarin de jongere de leeftijd van vijf jaar heeft bereikt. De leerplicht eindigt in de regel aan het einde van het schooljaar waarin de jongere zestien jaar is geworden. Aansluitend is de jongere tot zijn achttiende verjaardag kwalificatieplichtig zolang hij nog geen startkwalificatie heeft behaald. Een startkwalificatie is een diploma vwo, havo of een diploma mbo op minimaal niveau twee.

Voor jongeren die een getuigschrift/diploma praktijkonderwijs hebben behaald of een school voor zeer moeilijk lerende kinderen bezoeken of hebben bezocht geldt geen kwalificatieplicht.

Vrijstellingsgronden

U kunt dit formulier gebruiken voor het indienen van een beroep op vrijstelling van de inschrijvingsplicht op basis van de volgende vrijstellingsgronden:

  1. Lichamelijke of psychische ongeschiktheid om tot een school te worden toegelaten (artikel 5 onder a). Bij deze vrijstellingsgrond moet u een verklaring ten aanzien van lichamelijke of psychische gesteldheid van de jongere van een behandelend arts bijvoegen. De verklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden.

  2. Overwegende bedenkingen tegen de godsdienstige of levensbeschouwelijke richting van het onderwijs op alle binnen redelijke afstand van de woninggelegen scholen/instellingen waarop de jongere geplaatst zou kunnen worden (artikel 5 onder b). Let op: deze vrijstelling is niet mogelijk als de jongere in het voorafgaande jaar was ingeschreven op een school of onderwijsinstelling die behoort tot een richting waartegen bedenkingen worden geuit.
    Wie zich op deze vrijstellingsgrond be­roept moet dat ten minste een maand vóór de aanvang van de leer­plicht doen en nadien, jaarlijks vóór 1 juli.

  3. Bezoek van een onderwijsinstelling buiten Nederland (artikel 5 onder c). Bij deze vrijstellingsgrond moet u een 'Verklaring schoolbezoek buitenland' bijvoegen.

Nadere informatie

Als u nog vragen heeft, kunt u zich wenden tot de leerplichtambtenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee.

DigiD

DigiD logo

Klik op 'Volgende stap' om in te loggen met uw DigiD.