Bibob-onderzoek
Elke gemeente is gebaat bij een gezond ondernemersklimaat. Inwoners en bezoekers van onze gemeente willen natuurlijk graag zaken doen met bonafide ondernemers. Maar ook ondernemers zélf hebben belang bij de integriteit van hun collega’s.
Omschrijving
Ondermijning, de vermenging van boven- en onderwereld, is een groeiend maatschappelijk probleem. De Wet Bibob biedt uitstekende handvatten om dit probleem een halt toe te roepen. Door het uitvoeren van een extra toets bij het behandelen van een aanvraag of verzoek kunnen overheden de kans op het verlenen van vergunningen of andere aangewezen overheidshandelingen aan kwaadwillenden enorm verkleinen.
Om die reden voert ook de gemeente Goeree-Overflakkee een extra toets uit bij enkele soorten vergunningaanvragen, vastgoedtransacties en - zo mogelijk - bij aanbestedingen van overheidsopdrachten. Ondernemers die met onze gemeente zaken willen doen, worden gevraagd extra gegevens aan te leveren zodat we meer zekerheid hebben over hun goede bedoelingen. Meer over de procedure leest u hieronder.
De Wet Bibob geeft gemeenten een extra instrument in handen om te voorkomen dat de overheid, door bijvoorbeeld vergunningverlening, criminelen faciliteert. Bij verlengingen of aanvragen van nieuwe vergunningen in de branches horeca (inclusief coffeeshops), prostitutie (inclusief escort), speelautomatenhallen, milieu en bouw, worden extra vragen gesteld over uw onderneming. Alle aanvragers krijgen deze vragen voorgelegd. De Bibob-vragen zijn een verplicht onderdeel van de vergunningaanvraag.
Toepassing Wet Bibob
De Wet Bibob biedt bestuursorganen - in dit geval de gemeente Goeree-Overflakkee - een preventief instrument om zich te beschermen tegen misbruik van vergunningen voor het ontwikkelen van criminele activiteiten. De gemeente Goeree-Overflakkee past de Wet Bibob toe in de branches horeca (inclusief coffeeshops, prostitutie en speelautomatenhallen), maar ook bij milieu- en aanvragen omgevingsvergunning (vanaf een bepaalde bouwsom en/of bij projecten), aanbestedingen van overheidsopdrachten en bij (aangewezen) vastgoedtransacties waarbij de gemeente partij is. Bij deze procedures zijn de Bibob-vragen een verplicht onderdeel van de aanvraag. De gevallen waarbij een Bibob-toets verplicht onderdeel uitmaakt van de aanvraag zijn aangegeven in de beleidsregel Bibob.