Column van de burgemeester: Wat als….

Kick Out Zwarte Piet komt demonstreren! Het was het eerste dat ik hoorde toen ik de maandag voor de sinterklaasintocht het gemeentehuis binnenliep. Het hing al een paar dagen in de lucht. Eerlijk gezegd hoopte ik dat deze demonstratie onze gemeente voorbij zou gaan. Maar helaas. De melding van een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet was het startsein van een drukke werkweek. Wat als…wat als….was wat er die week veel werd gezegd. Ik wil u graag meenemen in een aantal ‘wat als-‘situaties. 

Wat als… we het gewoon hadden laten gebeuren?

In mijn hoofd zag ik gelijk de beelden van demonstraties van KOZP die voorgaande jaren uitliepen op chaos, geweld, vernielingen en andere ongeregeldheden. Ook bij onze inwoners liepen de emoties hoog op bij deze aankondiging. Wat als het bij ons ook uit de hand zou lopen? Dat wilde ik niet op Goeree-Overflakkee. Dat wilde ik niet voor Goeree-Overflakkee. Gewoon laten gebeuren? Dan was het niet goed gekomen.

Wat als… we deze demonstratie niet hadden toegestaan?

Dat was geen optie. Demonstreren is een recht dat in de grondwet staat. Het is onze plicht als overheid om ruimte te bieden aan demonstraties. Maar ook om de demonstranten en tegendemonstranten te beschermen. Verbieden kan alleen in heel uitzonderlijke gevallen én bij heel concrete signalen. Die waren er niet.

Wat als… we alles op alles zouden zetten voor een goede voorbereiding? 

Dat is wat we na de melding van KOZP wél deden. Er werden duidelijke voorschriften gesteld aan de twee demonstraties. Er werd goed nagedacht over de demonstratievakken, die volgens de wettelijke regels binnen gehoor- en zichtafstand van het doel van de demonstratie moesten komen. Alle ‘wat als’-scenario’s werden besproken. Niets werd aan het toeval overgelaten. Het gemeentehuis was zaterdag het zenuwcentrum voor de intocht en de demonstratie met, naast medewerkers van de gemeente, ook politiemensen, mensen van het Openbaar Ministerie en medewerkers van hulpdiensten.

Wat als… ik als burgemeester bij de intocht zelf was geweest?

Achteraf hoorde ik dat mensen zich afvroegen waarom ik er zelf niet bij was. De grote afwezige, hoorde ik zelfs. Maar gelooft u me, ik was er meer dan bij. Ik volgde alles tot in detail vanaf het gemeentehuis. Daar was ik nodig. Daar kreeg ik de informatie om zo nodig snel te kunnen reageren met bijvoorbeeld een noodbevel of noodverordening. Dat zou niet mogelijk zijn als ik zelf bij de intocht was.

Wat als… de inzet van politie niet zo groot was geweest?

Ik kijk achteraf terug op een intocht die relatief rustig verliep. De Sint is feestelijk ontvangen op verschillende plaatsen op Goeree-Overflakkee. Ook de twee demonstraties in Middelharnis verliepen goed. Ja, het was zeker anders dan anders. Ik had ook de kinderen in Middelharnis een ongestoorde intocht gegund. Er waren daar kleine incidenten, maar van grote ‘ongeregeldheden’ was gelukkig geen sprake. Dankzij alle inzet, samenwerking en voorbereiding ging het goed. Daar ben ik van overtuigd.

Wat als…ik al die betrokkenen voor alle inzet wil bedanken

Dan is deze column daar zeker een mooi moment voor. Ik wil iedereen bedanken die heeft meegeholpen om de intocht van de Sint – ondanks de demonstraties – tot een prachtig feest te maken. Door de grote inzet en nauwe samenwerking van vele organisatiecomités, politie, OM, andere hulpdiensten en gemeente is het gelukt om de Sinterklaasintochten op Goeree-Overflakkee in goede banen te leiden Daar ben ik heel dankbaar voor!

Wat als… we nu op dezelfde manier doorgaan met onze intochten?

De inzet van de hulpdiensten bij de afgelopen intocht was groot, vanwege de demonstraties. Aan die inzet zit een fors prijskaartje voor de gemeenschap. De demonstraties, maar ook alle landelijke en lokale aandacht maakten duidelijk dat we hier wel ‘iets’ mee moeten.

Daarom willen we graag met organisaties van intochten en vieringen kijken naar de toekomst. Hoe houden we het leuk en gezellig met elkaar? Wat willen we voor de toekomst? Daarover gaan we - in alle rust - de komende periode in gesprek.

Wat als… we het belang van de kinderen voor ogen houden

Dan moet het goedkomen. Het Sinterklaasfeest hoort een blij, vrolijk en gezellig feest voor alle kinderen te zijn, met een warme sfeer. Dat was vroeger niet anders dan nu. Laten we dat ook voor de toekomst voor ogen houden.