Een kind erkennen en achternaam kiezen

Bent u niet automatisch de wettelijke ouder van een kind? Dan kunt u het kind erkennen. U kunt dan ook kiezen welke achternaam het kind krijgt. U gaat hiervoor langs bij de gemeente.

Afspraak maken

Let op

Vanaf 2023 krijgt u bij erkenning van een kind ook automatisch ouderlijk gezag, samen met de moeder. Heeft u vóór 1 januari 2023 een (ongeboren) kind erkend, dan moet u nog iets extra doen om ook het ouderlijk gezag te krijgen. Kijk daarvoor op Rechtspraak.nl.

Omschrijving

Bent u niet getrouwd, en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan is de geboortemoeder automatisch de enige wettelijke ouder van een kind uit deze relatie.

Wil de vader of duomoeder ook de wettelijke ouder worden? Dan moet hij of zij het kind erkennen.

De wettelijke ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van het kind. Lees meer over de gevolgen van het erkennen.

U kunt een kind al erkennen voordat het geboren is.

Achternaam van het kind

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de achternaam van de geboortemoeder.

Erkent u als vader of duomoeder het kind? Dan kunnen u en de geboortemoeder samen kiezen welke achternaam het kind krijgt. U kunt kiezen voor de achternaam van de geboortemoeder, van de partner, of een combinatie van beide.

De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Kosten

Erkenning en naamkeuze kost niets. Voor een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand betaalt u € 17,10. Dit bedrag betaalt u bij de aanvraag.

(Tarief 2025)

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het erkennen van een kind zijn:

  • U bent 16 jaar of ouder.
  • U bent geen familie van de moeder.
  • Er zijn niet al 2 ouders. Want een kind heeft maximaal 2 wettelijke ouders.

U kunt ook een kind erkennen als u niet de biologische ouder bent.

De belangrijkste voorwaarde voor het kiezen van een achternaam bij erkenning zijn:

  • Het is het eerste kind uit de relatie.

Aanpak

Erkent u het kind bij de geboorteaangifte? Dan gaat u naar de gemeente waar het kind geboren is. Erkent u het kind voor de geboorte of na de geboorteaangifte? Dan kunt u naar iedere gemeente in Nederland.

Zo erkent u een kind:

  • Maak een afspraak bij de gemeente.
  • Kom naar de afspraak bij de gemeente. U heeft nodig:
    • een geldig identiteitsbewijs van de geboortemoeder, van de vader of de duomoeder, en van het kind (als het een eigen identiteitsbewijs heeft)
    • schriftelijke toestemming van de moeder aIs het kind 11 jaar of jonger is, en de geboortemoeder niet bij de afspraak is
    • schriftelijke toestemming van de geboortemoeder en van het kind als het kind 12, 13, 14 of 15 jaar is, en de geboortemoeder niet bij de afspraak is
    • toestemming van het kind, als het kind 16 jaar of ouder is

Wilt u bij de erkenning een andere achternaam kiezen dan die van de geboortemoeder? En gaat het om het eerste kind uit deze relatie?

  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee van de geboortemoeder, van de vader of de duomoeder, en van het kind (als het een eigen identiteitsbewijs heeft).
  • Is het kind 11 jaar of jonger? Dan moet de moeder mee naar de afspraak om toestemming te geven voor de naamkeuze.
  • Is het kind 12, 13, 14, of 15 jaar? Dan moet de moeder mee naar de afspraak om toestemming te geven voor de naamkeuze. Ook het kind moet toestemming geven voor de naamkeuze.
  • Is het kind 16 jaar of ouder? Dan moet alleen het kind toestemming geven.

Een volgend kind in de relatie krijgt dezelfde achternaam als het eerste kind in de relatie. De moeder hoeft dan geen toestemming meer te geven.

Bezwaar en beroep

Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente over de erkenning van uw kind? Dan kunt u aan de rechtbank vragen of de gemeente een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’. Doe dat binnen 6 weken.