Energielabel C kantoorgebouwen
Bent u eigenaar van één of meer kantoorgebouwen waarvan het energielabel niet voldoet? Omdat bijvoorbeeld het energielabel van uw kantoorpand(en) niet aangemeld is, of omdat het energielabel D of minder/lager is? Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland minimaal energielabel C hebben. Tijd dus om in actie te komen!
Omschrijving
Labelverplichting energielabel C
Bezit u een of meer kantoorgebouwen waarvan het energielabel niet voldoet? Omdat bijvoorbeeld het energielabel van uw kantoorpand(en) niet aangemeld is of omdat het energielabel D of minder/lager is?
Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland minimaal energielabel C hebben. Tijd dus om in actie te komen. Op deze pagina vindt u informatie over deze labelverplichting. We leggen uit wat u moet doen om hieraan te voldoen. Als uw gebouw niet voldoet aan de eisen, dan mag u het niet meer gebruiken als kantoor. U zult dus uw energielabel moeten laten vaststellen en aanmelden. Als u niet direct een energielabel C of beter behaalt. Dan kan via een maatwerkadvies bepaald worden welke maatregelen u wel naar het vereiste niveau of beter brengen. Als u die maatregelen heeft uitgevoerd, dan kunt u het label opnieuw laten bepalen en aanmelden. Een aangemeld label blijft 10 jaar geldig.
Hoe kom ik vóór 1 januari 2023 aan energielabel C?
De gemeente Goeree-Overflakkee helpt u graag op weg om wel de eis te behalen. De onafhankelijke adviseurs van Stichting Energieke Regio kunnen u helpen in de stappen om minimaal aan energielabel C te voldoen. Meer informatie kunt u vinden op de website: www.energiekeregio.nl/goeree-overflakkee. De eerste 16 bedrijven die zich aanmelden om hun label via Stichting Energieke Regio te laten vast stellen krijgen van de gemeente Goeree-Overflakkee een gratis maatwerkadvies t.w.v. € 750. Meld u dus snel aan als u hier interesse in heeft.
Bent u geen eigenaar maar huurder, stuur deze brief dan door naar de verhuurder van het pand. Deze is als eigenaar van het gebouw verantwoordelijk voor het label.
Waarom is het hebben van een energielabel noodzakelijk?
Om het energieverbruik van gebouwen te verlagen wil de rijksoverheid naar een energie neutrale gebouwde omgeving in 2050. Dit geldt ook voor bestaande bouw. Met een energielabel A, B of C voldoet uw kantoor aan de norm voor 2023. Met energielabel D tot met G of zonder aangemeld label voldoet uw kantoor niet aan die norm. In dat geval moet u energiebesparende maatregelen nemen. Er bestaan verschillende financiële regelingen die u daarbij helpen.
Geen energielabel of energielabel D/E/F/G in 2023?
Heeft uw kantoorgebouw na 1 januari 2023 niet minimaal label C, dan mag u het gebouw volgens de wet niet meer gebruiken als kantoor. Gebruikt u het kantoor vanaf dat moment zonder geldig energielabel, dan kunnen wij u hiervoor een boete geven.
Welke regels over energiebesparing zijn nog meer van belang?
Naast energielabel C geldt de wetgeving hieronder over energiebesparing ook voor kantoren.
Energiebesparingsplicht en Informatieplicht
De Wet milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren (energiebesparingsplicht) én hierover verslag uit te brengen (informatieplicht). Alle bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas opmaken hebben deze verplichting. Voor 19 bedrijfstakken zijn standaardmaatregelen opgenomen in de maatregelenlijsten energiebesparing. Lees op www.dcmr.nl/energiebesparen meer over de maatregelen die u in uw kantoor of bedrijf moet nemen.
Keuringsplicht klimaatinstallatie
Sinds maart 2020 is de keuringsplicht voor verwarmings- en airconditioningssystemen opgenomen in het Bouwbesluit. Dit betekent dat verwarmings- en airconditioningssystemen met een vermogen van meer dan 70 kW verplicht een keer in de vier jaar moeten worden gekeurd. Behalve een technische keuring wordt ook een advies gemaakt voor de verbetering van de energieprestatie van de gebouwinstallaties. Uit onderzoek blijkt dat met een goede inregeling van de systemen aansluitend op de gebruikerseisen, vaak 20 tot 30% energie is te besparen. Lees op www.dcmr.nl/energiebesparen over de keuringsverplichting.
Vragen
Heeft u vragen over uw wettelijke verplichtingen? Stel ze gerust
Ga naar http://www.dcmr.nl/energiebesparen voor meer informatie. Ook kunt u contact opnemen met een van onze energiespecialisten via info@dcmr.nl (vul als onderwerp ‘label C’ in). Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.