Creatieve ondernemer(s) gezocht om Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat nieuw leven in te blazen
Gemeente Goeree-Overflakkee nodigt ondernemers met creativiteit, lef en visie uit om mee te doen aan een Openbare Prijsvraag: hoe maken we Fort Prins Frederik weer een inspirerende plaats voor inwoners én bezoekers? De ondernemer met de beste ideeën mag de plannen ook daadwerkelijk gaan realiseren.
Een duurzame toekomst voor Fort Prins Frederik vraagt om een eigentijdse herbestemming. De gemeente Goeree-Overflakkee legt geen concrete ontwikkelingsconcepten op aan de markt. Initiatiefnemers zijn zelf het beste in staat een succesvolle invulling te bedenken en te realiseren. In de nabije toekomst moet het fort zich ontwikkelen als een bruisende plek. Voor het behoud en de ontwikkeling van zijn ruimtelijke uitgangspunten vastgesteld. Voor de functionele invulling hanteert de gemeente - naast wetgeving en beleid - een beperkt aantal selectiecriteria. Dit is uiteindelijk geborgd in een zogeheten ‘Openbare Prijsvraag’.
Fort met rijke geschiedenis
Fort Prins Frederik is een forteiland dat in totaal circa 42.000m² beslaat. Het bestaat uit de fortgracht met aangrenzende gronden, het forteiland met daarop diverse rijksmonumentale gebouwen, recreatiegebied de Punt en het voormalig zwembadterrein.
Het fort is van grote cultuurhistorische waarde en er is tevens sprake van hoge natuur- en landschappelijke waarden. Sinds 2017 heeft de gemeente Goeree-Overflakkee de regie over het fort stevig in handen genomen. Diverse eigenaren zijn door de jaren heen uitgekocht en de opstallen zijn verwijderd. Het grootste gedeelte van het fort is tegenwoordig in eigendom van de gemeente. Hierdoor is er rondom het kerngebied ruimte ontstaan, waarin het gebied en haar erfgoed weer centraal staat. Ook is er een eerste stap gezet in de casco restauratie van een aantal gebouwen. In de buitenste ring blijft verblijfsrecreatie toegestaan.
Het afgelopen jaar stond in het teken van het creëren van een lange termijn perspectief. In dit proces is begonnen met een grondige analyse van de cultuurhistorie en beleidsmatige context. Op basis van fortwandelingen is contact gelegd met een diverse betrokken partijen. Er is tijdens deze wandelingen gesproken over de wensen en toekomstbeelden die leven bij de lokale stakeholders. Vanuit de fortwandelingen is een klankbordgroep ontstaan; de Fortwachters. In een aantal sessies is samen met deze groep gewerkt aan de Nota van Uitgangspunten (hierna NvU).
De doelstelling is om een nieuwe ondernemer, óf een consortium van ondernemers aan te trekken. De NvU geeft daarin richting aan de integrale ontwikkeling van het fort. Hierbinnen zijn verschillende deelgebieden benoemd waarin de intrinsieke kwaliteiten van de plek(ken) centraal staat. De diverse gebouwen en hun herontwikkelingspotentie zijn nader beschreven en er is een profiel geschetst van de gewenste ondernemer(s). De NvU schrijft niet voor, maar is bedoeld om te prikkelen en de kaders te beschrijven waarbinnen een nieuwe exploitatie vorm kan krijgen.
De Procedure
Er wordt gezocht naar een plan dat in hoofdlijnen aansluit op de NvU. Deze zoektocht wordt uiteindelijk vormgegeven door een Openbare Prijsvraag. De procedure Openbare prijsvraag is gekozen vanwege het creatieve aspect van de uitvraag. Een Openbare prijsvraag biedt ruimte aan alle ondernemers om de gemeente een creatieve oplossing via een plan en/of ontwerp aan te dragen. De ingediende Inschrijvingen worden beoordeeld door een onafhankelijk jury. De winnaars van de Prijsvraag, maximaal vijf (5), worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Onderhandelingsprocedure.
Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd zich aan te melden via de link aanmelden. Hier kunt u ook de planning terugvinden.
Erfpacht & exploitatie
Het kerngebied wordt straks in erfpacht uitgegeven. De pachter is hier verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van gebouwen en het gebied. De gemeente staat ervoor open om aanvullend een aantal remises en/of bunkers te betrekken bij deze overeenkomst. Voor de andere deelgebieden op het forteiland geldt dat deze geen onderdeel zullen zijn van de erfpacht. De gemeente houdt deze deelgebieden in haar bezit en blijft verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het groen ². Dit is een bewuste overweging omdat een uitgifte van het gehele forteiland onvermijdelijk zou leiden tot relatief hoge kosten aan de kant van de ondernemer. Dit zou vervolgens een incentive zijn tot meer grootschalige structurele ontwikkeling(en). Binnen deze deelgebieden geldt overigens wel dat de gemeente openstaat voor seizoensgebonden en/of sporadisch gebruik dat in samenhang met de permanente exploitatie bijdraagt aan de beleefbaarheid, dynamiek aantrekkingskracht van het fort. Dit geldt tevens voor het voormalige zwembadterrein.