De inhoud is geladen.

Logo Gemeente Goeree-Overflakkee
Logo Gemeente Goeree-Overflakkee

G-O bouwt aan onderwijs en verbinding

Sámen bouwen aan onderwijs en verbinding

Een groot aantal basisscholen op Goeree-Overflakkee heeft de komende jaren een nieuw gebouw nodig of is toe aan renovatie. Daarom investeert gemeente Goeree-Overflakkee fors in de huisvesting van het onderwijs.

Dat doen we samen met de schoolbesturen van SOPOGO, CBS De Hoeksteen en Kindwijs. Er wordt gewerkt aan nieuwbouw en renovatie in Den Bommel, Nieuwe-Tonge, Ooltgensplaat, Ouddorp, Sommelsdijk en Stad aan ’t Haringvliet. 

De gemeente gaat bij nieuwbouw, sámen met schoolbesturen en maatschappelijk partners, op zoek naar de meest geschikte locaties en verkent de mogelijkheden om deze uit te breiden met bijvoorbeeld een sportzaal, kinderopvang of andere maatschappelijke functies. 

Bij renovatie verkent de gemeente met het schoolbestuur de mogelijkheden hoe gebouwen duurzaam geschikt gemaakt kunnen worden voor een nieuwe gebruiksperiode.

We houden u hier, per project, op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meer lezen

Maatschappelijke gebouwen zijn sterk verouderd

Meerdere schoolgebouwen op Goeree-Overflakkee bieden weinig mogelijkheden voor onderwijskundige vernieuwingen. Ze hebben veel onderhoudskosten, een hoog energieverbruik en een hoge CO2 uitstoot. Niet alleen de huisvesting van de scholen is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook verschillende gymzalen en verenigingsgebouwen hebben hiermee te maken.

Gemeente Goeree-Overflakkee verkent de mogelijkheden om te komen tot Multifunctionele Accommodaties (MFA’s)

Als gemeente zijn we wettelijk verantwoordelijk voor de onderwijshuisvesting. Binnen onze grenzen. Het zo multifunctioneel mogelijk gebruiken van een gebouw is een kans. Daarin hebben we een stimulerende en ondersteunende rol. Daarom onderzoeken we samen met SOPOGO, CBS De Hoeksteen en maatschappelijk partners of een combinatie van onderwijshuisvesting met andere voorzieningen gemaakt kan worden. Denk aan bijvoorbeeld een sportzaal of kinderopvang. Dit geeft een impuls aan maatschappelijke ontmoeting in de dorpen. Als het gebouw ook buiten schooltijd door anderen gebruikt wordt geeft dat voordelen. Kindwijs heeft het voornemen om hun schoolgebouwen een tweede leven te geven door het gebouw te renoveren. In samenwerking met gemeente Goeree-Overflakkee worden de mogelijkheden verkend. In Den Bommel onderzoeken Kindwijs en SOPOGO samen de mogelijkheid om het schoolgebouw te renoveren.

Wat gaat er gebeuren?

Bij nieuwbouw wordt er per school, aan de hand van een haalbaarheidsonderzoek, gekeken naar de benodigde ruimte, de meest geschikte locatie en wat de bijbehorende kosten zijn. Daarbij is het streven om de nieuwe gebouwen energieneutraal te maken. Bij renovatie verkent de gemeente met het schoolbestuur de mogelijkheden hoe gebouwen duurzaam geschikt gemaakt kunnen worden voor een nieuwe gebruiksperiode. Er zijn de komende jaren grote investeringen nodig om de ambities waar te maken. Op dit moment werken we de plannen verder uit. Elk dorp heeft andere behoeften. We werken samen met de schoolbesturen en de maatschappelijk partners om per dorp een passend plan te maken.

Projecten

Elk dorp en elk project heeft zijn eigen verhaal. Klik op 1 van de projecten hieronder en laat u informeren over wat het project inhoudt, in welke fase het project zich bevindt en hoe de planning eruitziet.
  • Den Bommel

    Levensduurverlengde renovatie en verduurzaming van het pand met daarin OBS Ollie B. Bommel, Christelijke Jenaplanschool ’t Kompas, Kibeo, Kindwijs en de Bommelstee.

  • Nieuwe-Tonge

    Nieuw gebouw moet ruimte gaan bieden aan meerdere partijen.

  • Ooltgensplaat

    Het gebouw van CBS De Hoeksteen is sterk verouderd. Daarom komt het in aanmerking voor nieuwbouw.

  • Ouddorp

    OBS de Westhoek, Kibeo en KidzEiland spreken de wens uit voor een Integraal Kind Centrum.

  • Sommelsdijk

    Een nieuw gebouw moet ruimte gaan bieden aan OBS JC van Gent, Kibeo en Wijkvereniging de Zwaluw.

  • Stad aan ’t Haringvliet

    Het gebouw van OBS De Molenvliet is inmiddels sterk verouderd. Het biedt weinig mogelijkheden en duurzaamheidsoplossingen ontbreken.

  • Renovatie Nieuwe-Tonge

    De gemeenteraad van Goeree-Overflakkee heeft unaniem het besluit genomen om op basis van de Huisvestingsverordening kredieten toe te kennen aan scholengroep Kindwijs voor de renovatie van de Oranje Nassauschool.

  • Renovatie Stad aan ’t Haringvliet

    De gemeenteraad heeft in februari 2024 unaniem ingestemd met de kredietaanvraag voor de totale renovatie van de Albert Schweitzerschool in Stad aan ’t Haringvliet.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met gemeente Goeree-Overflakkee.

Hoe blijf ik zo goed mogelijk op de hoogte van een project?

Op de G-O bouwt aan onderwijs en verbinding website staat altijd de meest actuele informatie. U doet er verstandig aan om zich aan te melden voor de nieuwsbrief. U krijgt alle actuele informatie dan keurig per e-mail toegestuurd.

Wanneer zijn de projecten afgerond en worden de nieuwe gebouwen in gebruik genomen?

Ieder afzonderlijk project heeft zijn eigen doorlooptijd. Wanneer de projecten zijn afgerond en de nieuwe gebouwen in gebruik kunnen worden genomen is van meerdere factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het aantal betrokken partijen en de complexiteit van het project (verkeer, parkeren, inrichting openbare ruimte). De meest eenvoudige manier om inzicht te krijgen in de afronding van een project is via de projectpagina van het dorp. Hier vindt u altijd de meest actuele formatie en worden, wanneer hier inzicht in kan worden gegeven, datums genoemd. Meld u zich onderaan de pagina ook vooral aan voor de nieuwsbrief. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Wat gebeurt er met de locaties die na de ingebruikname van de nieuwe gebouwen vrijkomen?

Dat is nu nog niet bekend. Wanneer hier meer duidelijkheid over gegeven kan worden, dan wordt hier over bericht op deze website en in de nieuwsbrief.

Wordt er op de nieuwe locaties rekening gehouden met zaken als parkeren en toenemende verkeersdrukte?

Ja. Er wordt op en rondom de nieuwbouwlocatie op allerlei zaken getoetst. Zaken als parkeren en een eventuele toename van de verkeersdrukte worden hierin ook meegenomen.

Komen er speciale routes voor zwaar bouwverkeer?

De route voor het bouwverkeer wordt in nauw overleg met gemeente Goeree-Overflakkee vastgesteld. Hiervan wordt u op de hoogte gebracht via de website en de nieuwsbrief. De direct omwonenden zullen hierover een schriftelijke brief ontvangen. Het wordt ook toegelicht tijdens een bewonersavond. Als deze avond gaat plaatsvinden worden direct omwonenden hierover geïnformeerd. 

Worden direct omwonenden van het project ook op andere manieren geïnformeerd dan alleen via de website of een digitale nieuwsbrief?

Ja. Direct omwonenden krijgen, wanneer de situatie daarom vraagt, een schriftelijke brief toegestuurd. Ook worden er bewonersavonden georganiseerd. Als deze avond gaat plaatsvinden worden direct omwonenden hierover geïnformeerd.

G-O bouwt aan onderwijs en verbinding is een programma van gemeente Goeree-Overflakkee om te komen tot de nieuwbouw van bestaande basisscholen met als extra inzet meer maatschappelijke ontmoeting. Hierin wordt samengewerkt met schoolbesturen en maatschappelijk partners.