Goeree-Overflakkee heeft eigen hitteplan

Goeree-Overflakkee heeft vanaf 2024 een eigen lokaal hitteplan. Deze uitwerking van het Nationaal Hitteplan is bedoeld om bij hitte de gezondheidsrisico’s voor inwoners te beperken.

“Dit jaar komt de zomer laat op gang. Maar de verwachting is dat het aantal warme dagen en nachten de komende jaren toeneemt”, legt wethouder Berend Jan Bruggeman (Sociaal Domein) de noodzaak van het hitteplan uit. “We weten dat hitte schadelijk kan zijn. En dan vooral voor onze kwetsbare inwoners. Het is daarom nodig om met elkaar te zorgen dat we bij hitte onze kwetsbare inwoners de beste hulp en ondersteuning kunnen bieden.”

Han Gloudemans, huisarts en bestuurder van Zorggroep Haringvliet, vult aan: “Vooral ouderen en jonge kinderen hebben een grotere kans op klachten door warmte. Het is belangrijk genoeg te drinken, uit de zon te blijven en buiten niet te actief te bewegen of te sporten. Op www.thuisarts.nl staan betrouwbare adviezen en filmpjes over wat u kunt doen om beter om te gaan met warm weer.”

Zelfzorg en zorg voor elkaar tijdens hitte wordt steeds belangrijker, benadrukt ook Christina Leppink van GGD Rotterdam-Rijnmond. “Warm weer vormt voor bepaalde mensen een groter risico dan voor anderen. Ouderen zijn de grootste risicogroep. Bij hen is de temperatuurregulatie van het lichaam vaak slechter en zij hebben minder dorstgevoel.”

Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden, kan dit leiden tot klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid maar ook hoofdpijn en huidklachten zoals jeuk en uitslag. Ook uitdroging is een risico, met bijbehorende gevolgen zoals kramp en bewusteloosheid. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hart- en vaatziekten leiden tot verstoring van de bloeddoorstroming van vitale organen met mogelijk levensbedreigende gevolgen.

Jan van Gurp, voorzitter van de ouderenvereniging PCOB GO, tevens deelnemende partij, is blij met een lokaal hitteplan. “Eigenlijk is de boodschap simpel: Let bij hitte extra op elkaar en heb dan met name ook oog voor de kwetsbare groepen zoals ouderen. Geef iemand die de tuin aan het bijhouden is een extra glas water. Of vraag bij je buurvrouw na of het nog wel leefbaar is in huis. Zorg voor elkaar. Het hoeft niet moeilijk of groot te zijn, als we het maar doen.”

Waarschuwingssysteem

Het Lokaal Hitteplan Goeree-Overflakkee is een initiatief van de gemeente en GGD Rotterdam-Rijnmond. Partijen als (thuis)zorginstellingen, kinderopvangorganisaties én huisartsen dachten mee over de inhoud van het plan. De bedoeling is dat de komende jaren steeds meer partijen aansluiten bij een zogenoemd Hittenetwerk.

Voor Goeree-Overflakkee geldt dat het lokale hitteplan geldt als het RIVM het Nationaal Hitteplan activeert. Het RIVM doet dat bij de verwachting van een periode van aanhoudende hitte of extreem hoge temperaturen. Inmiddels gebeurt dat bijna jaarlijks wel één keer. Het is een waarschuwingssysteem. Het RIVM informeert organisaties, (zorg)professionals en mantelzorgers over de verwachte hitte.

Dat werkt lokaal hetzelfde. Als het Hitteplan wordt geactiveerd, vraagt de GGD via de gemeente (zorg)organisaties en mantelzorgers om maatregelen te treffen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende drinken of het beperken van lichamelijke inspanning. De gemeente stuurt dan vervolgens een e-mail naar de bij haar bekende (zorg)organisaties. Ook wordt aan stichting ZIJN gevraagd de daar bekende mantelzorgers te informeren. Daarnaast besteedt de gemeente via haar social mediakanalen aandacht aan de te nemen maatregelen.

Het is voor de partijen niet nieuw dat ze hitteprotocollen hebben met maatregelen bij extreem warm weer. Maar door deze afspraken, samenwerking en structuur denken de partijen de steun en zorg voor kwetsbare inwoners bij hitte te verbeteren en te versterken. Denk bijvoorbeeld aan praktische tips in de wachtkamer bij de huisarts, aandacht via de social mediakanalen van de organisaties en een informatiepakket voor scholen. De gemeente zet bijvoorbeeld ook in op watertappunten én koele locaties in de gemeente.

Voor meer informatie over het hitteplan en wat te doen bij hitte: 

rivm.nl/hitte/nationaal-hitteplan
ggdleefomgeving.nl/zomer-en-hitte
thuisarts.nl/omgaan-met-warm-weer
klimaatkrachtiggo.nl