Nabestaanden gezocht van oude graven op de gemeentelijke begraafplaats in Herkingen

Begraafplaats ingang Herkingen

Gemeente Goeree-Overflakkee zoekt contact met de nabestaanden van oude graven. Dat gaat om graven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Deltastraat in Herkingen. Op de graven staat een oproep aan nabestaanden om zich bij de gemeente te melden. Onderaan deze pagina kunt u een document in PDF-formaat downloaden. Op deze tekening kunt u zien om welke graven het gaat.

De gemeente wil graag weten of er belangstelling is voor deze graven. De gemeente zocht actief naar nabestaanden van de overledenen van deze graven. Helaas kan de gemeente niet de juiste gegevens vinden. Dat is bijvoorbeeld omdat de rechthebbenden of belanghebbenden verhuisden of overleden.

De gemeente vraagt de rechthebbenden en nabestaanden van de overledenen in deze graven om voor 30 juni 2025 te reageren op deze oproep. Is er na dat jaar geen reactie binnen over een graf? Dan kan de gemeente er voor kiezen de (eventuele) grafbedekking op het graf te verwijderen.

De gemeente vindt het belangrijk om dit proces zorgvuldig te doorlopen. De periode van een jaar koos de gemeente om nabestaanden de tijd te geven om te reageren. Is er belangstelling voor een graf? Dan verwacht de gemeente dat het graf elk jaar wel bezocht wordt. Ook op andere manieren probeert de gemeente nabestaanden te benaderen. 

Meer informatie over het graf of de graven vindt u op www.grafzoeken.nl.

Bent u rechthebbende van één van deze graven? Of bent u een nabestaande van een overledene in één van deze graven? Neemt u dan alstublieft contact op met de gemeente Goeree-Overflakkee en vul het registratieformulier in. Lukt het invullen van het registratieformulier niet? Of wilt u liever een papieren exemplaar ontvangen? Vul dan het contactformulier in. U kunt dit formulier ook gebruiken voor andere vragen/opmerkingen over de administratie van de  begraafplaats Herkingen. 

De gemeente dankt u alvast voor uw medewerking.

Veelgestelde vragen en antwoorden

De gemeente heeft het over nabestaanden, rechthebbenden en belanghebbenden. Wat bedoelt de gemeente?

De nabestaande is het familielid dat achterblijft als iemand is overleden. 

Bij uitgifte van een particulier graf noteert de gemeente een rechthebbende. Een rechthebbende is een persoon, of instantie, aan wie het grafrecht is verleend op een particulier graf. De rechthebbende heeft zeggenschap over het graf. De rechthebbende  bepaalt wie er in het graf begraven mag worden en wat er met het graf mag gebeuren.

Bij uitgifte van een algemeen graf noteert de gemeente een belanghebbende. Bij een algemeen graf wordt er geen grafrecht verleend. De belanghebbende heeft geen zeggenschap over het graf. De gemeente bepaalt wat er met het graf gebeurt. 

Waarom zoekt de gemeente nabestaanden?

Op de begraafplaats in Herkingen liggen veel oude graven. Bij veel van deze graven ontbreken in de administratie de gegevens over de overledenen in deze graven. Of de namen van de nabestaanden ontbreken. De gemeente wil graag de juiste gegevens weten. Zo kunnen we de nabestaanden van een graf snel bereiken als dat nodig is. Bijvoorbeeld als er sprake is van stormschade bij het graf. 

Over welke graven gaat het? 

De gemeente zocht eerst in de eigen administratie en archieven naar de rechthebbenden en belanghebbenden van de oude graven op de begraafplaats in Herkingen. Maar helaas kon de gemeente niet van alle graven de juiste gegevens kunnen vinden. 

Mogelijk verwerkte de (voormalige) gemeente deze graven bij uitgifte al niet goed in de administratie. Het kan ook zijn dat de rechthebbenden of belanghebbenden van deze graven verhuisden of overleden. 

In het bijgevoegde document is aangegeven over welke graven het gaat. 

Waar kan ik meer informatie over het graf vinden?

De naam van de overledene in het graf, het grafnummer, de datum van overlijden en de locatie van het graf kunt u terugvinden via www.grafzoeken.nl.

Wat is het verschil tussen een huurgraf en een koopgraf?

Een huurgraf is een particulier graf waarvoor het grafrecht is verleend voor bepaalde tijd. Dat betekent dat na het verstrijken van de uitgiftetermijn de rechthebbende het grafrecht moet verlengen om het te behouden. 

Een koopgraf is een particulier graf waarvoor het grafrecht is verleend voor onbepaalde tijd. Verlengen is in dat geval niet nodig. 

Waarom is de gemeente alleen op zoek voor de begraafplaats Herkingen?

Het is de bedoeling dat de gemeente de begraafplaatsadministratie bijwerkt voor alle gemeentelijke begraafplaatsen op Goeree-Overflakkee. We zijn begonnen op de begraafplaats in Herkingen. Daar is nog veel onduidelijk. Met de ervaringen vanuit  Herkingen gaat de gemeente vervolgens aan de slag op de overige begraafplaatsen.

Hoe zit het op andere gemeentelijke begraafplaatsen?

Ook op de andere gemeentelijke begraafplaatsen op Goeree-Overflakkee zijn graven waarvan gegevens ontbreken. De komende jaren komen ook alle andere gemeentelijke begraafplaatsen geleidelijk aan de beurt. 

Wat gebeurt er als ik me meld als belanghebbende/rechthebbende?

Als u zich meldt bij de gemeente als nabestaande, stuurt de gemeente u een brief. Daarin stelt de gemeente u vragen over dit graf. U geeft daarin bijvoorbeeld aan dat het grafrecht aan u is verleend. Dan bent u de rechthebbende van het graf. En u geeft aan of u het grafrecht wel of niet wilt behouden. Ook kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u het grafrecht wilt overschrijven op uw naam, omdat uw overleden vader of moeder de rechthebbende was. 

Met uw antwoorden werkt de gemeente haar administratie bij.

Wat zijn de kosten als ik me als rechthebbende van een particulier graf meld? 

Dat is afhankelijk van de situatie. Aanmelden als rechthebbende van een particulier graf waarvan het grafrecht nog loopt brengt geen kosten met zich mee. Als het grafrecht is verlopen maar u wilt het graf toch behouden dan moet u opnieuw de kosten van de grafrechten betalen. 

Wat zijn de kosten als ik me als belanghebbende van een algemeen graf meld? 

Aanmelden als belanghebbende van een algemeen graf brengt voorlopig geen kosten met zich mee. Voor oudere algemene graven neemt de gemeente later de beslissing of deze graven in aanmerking komen om ze langer als algemeen graf in stand te houden. Het is mogelijk dat u daarvoor dan moet betalen. 

Wie komt in aanmerking als nieuwe rechthebbende bij een overleden rechthebbende?

Staat het grafrecht op naam van iemand die inmiddels is overleden? Dan kan op verzoek van de nabestaanden de gemeente het grafrecht overschrijven op 1 ander persoon. Hij of zij wordt dan de nieuwe rechthebbende. Deze persoon moet kunnen aantonen de partner of een familielid te zijn van de laatst bekende rechthebbende of van de overledene(n) in het graf. Het gaat dan om een familielid 1e, 2e of 3e graads. 

  • Eerstegraads familieleden: partner (samenwonend en ingeschreven op hetzelfde adres), ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en zonen.
  • Tweedegraads familieleden: broers en zussen, kleinkinderen, grootouders, schoonzussen en zwagers, stiefbroers- en  zussen.
  • Derdegraads familieleden: ooms, tantes, neven, nichten, overgrootouders, achterkleinkinderen. 

Wat gebeurt er als verschillende mensen zich melden voor hetzelfde graf

Het is  mogelijk dat verschillende mensen zich melden als nabestaande van een overledene in een graf. De gemeente stuurt de brief naar de eerste persoon die zich meldt. De gemeente gaat er vanuit dat deze persoon het antwoordformulier daarna invult in overleg met de overige familieleden. 

Ik ben geen nabestaande, maar ik ken wel familieleden van de overledene in een van de graven. Wat kan ik doen? 

Het kan zijn dat u iemand kent die een nabestaande is waar de gemeente naar op zoek is. U kunt deze persoon er op wijzen dat de gemeente naar hem of haar op zoek is. En u kunt verwijzen naar www.goeree-overflakkee.nl/gravenherkingen. Deze persoon kan dan zelf contact opnemen met de gemeente.

Tot wanneer kunnen mensen reageren?

Nabestaanden hebben tot 30 juni 2025 de tijd om te reageren op de oproep. Deze oproep plaatsen we ook bij het graf en op het informatiebord op de begraafplaats.

Wat gebeurt er met de graven waarop niemand reageert?

We geven nabestaanden een jaar de tijd om te reageren. Is er na een jaar geen reactie? Dan neemt de gemeente aan dat er geen belangstelling meer voor is. In dat geval kan de gemeente er voor kiezen om het aanwezige gedenkteken en de grafbeplanting te verwijderen.

Er is niet veel plaats meer op de begraafplaats in Herkingen. Hoe gaat de gemeente daar mee om? 

Dit traject gaat niet over de toekomst. De gemeente wil graag haar begraafplaatsadministratie aanvullen met de juiste informatie. Dat is belangrijk omdat we zo de rechthebbenden/belanghebbenden van een graf snel kunnen bereiken als dat nodig is. Bijvoorbeeld als er sprake is van stormschade. Of bij het aflopen van een graftermijn.