Groene stranden Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee behaalde de Groene Strand Wimpel in 2021 voor Strand Kwade Hoek. Sindsdien zette de community het project met veel energie voort. Vrijwilligers namen deel aan de gidsencursus en er is een nieuwe informatiekar aangeschaft. In 2022 mocht een tweede strand op Goeree-Overflakkee de Groene Strand Wimpel laten wapperen. 

Beide stranden worden handmatig schoongehouden door vrijwilligers van de strandcommunity. Er is dus niet alleen gestreefd naar handhaving van de huidige wimpel, maar de community heeft duidelijk stappen voorwaarts gezet en is nu zelfs op twee stranden actief. 

Wie zijn de vrijwilligers en partijen die zich zo hard inzetten voor het schoonhouden van onze stranden? En, wat is eigenlijk de meerwaarde van een Groen Strand? In een reeks video’s komen de vrijwilligers en organisaties ‘achter de Groene Stranden’ aan het woord, om deze vragen te beantwoorden. 

Natuurmonumenten

In deze video vertelt Anne Los, boswachter bij Natuurmonumenten, waarom het strand zo’n bijzondere plaats is en belangrijk voor de natuur.

Natuur & Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee

Jan Baks, voorzitter van de Natuur & Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee, beantwoordt de vraag waarom Groene Stranden zo belangrijk zijn voor de natuur en de biodiversiteit.

Schoon Goeree-Overflakkee

Marcel Brevée, voorzitter Stichting Schoon Goeree-Overflakkee, vertelt over het opruimen van zwerfval op de stranden van Goeree-Overflakkee (en andere delen van het eiland).

Gemeente Goeree-Overflakkee

Wethouder Henk van Putten vertelt over het belang van het schoonhouden van de stranden. Ook spreekt hij zijn waardering uit voor alle vrijwilligers en andere partijen die hierbij betrokken zijn.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Michael Moerman, beleidsmedewerker bij Zuid-hollands Landschap vertelt over het doel van het project het Groene Strand. Ze werken hierbij samen met Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland, Stichting Anemoon en lokale partijen.