Hulp voor ouderen, zieken, mensen met een beperking (Wmo)
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wil dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig meedoen in de maatschappij. Voor bepaalde groepen mensen is dit niet altijd makkelijk. Denk aan ouderen of mensen met een lichamelijke of psychische beperking. Deze mensen kunnen op basis van de eigen mogelijkheden ondersteuning krijgen. Zo kunnen ze zo veel mogelijk zelf blijven doen. Soms zal er gevraagd worden om voor anderen iets te doen.
Omschrijving
Als u door een ziekte, een beperking of ouderdom niet meer alles zelf kunt doen, dan kan de gemeente u helpen. De gemeente zoekt samen met u naar een oplossing. Soms betekent dit dat u zelf probeert iets te veranderen in uw situatie. In andere gevallen geeft de gemeente u gerichte hulp.
De hulp is erop gericht dat u zoveel mogelijk zelf kunt blijven doen. Denk aan:
- zelf uw huishouden doen
- verplaatsen in en om uw woning
- verplaatsen in uw omgeving met een vervoermiddel
- normaal gebruikmaken van uw woning
- andere mensen ontmoeten
De gemeente kan u verschillende soorten hulp geven. Allereerst wordt samen met u besproken hoe de problemen in uw directe omgeving opgelost kunnen worden. Tijdens dit gesprek kunnen verschillende oplossingen besproken worden, zoals bijvoorbeeld:
- U regelt zelf particuliere hulp
- U vraagt mensen in uw omgeving om u te helpen, zoals gezinsleden, familie, vrienden en/of buren.
- Als dit niet kan, zoekt de gemeente voor u een passende oplossing.
Kosten
Voor een Wmo-voorziening is een eigen bijdrage verschuldigd. U betaalt nooit meer dan de kostprijs (inclusief onderhoudscontracten). Die wordt vastgesteld en geïnd door het CAK. In 2024 is de hoogte van de eigen bijdrage maximaal € 20,60 per maand. Dit is afhankelijk van uw leeftijd en leefsituatie. U kunt meer informatie vinden op www.hetcak.nl