Informatie uitgifte van vastgoed 1 op 1
Door een uitspraak van de Hoge Raad moet vastgoed door de overheid in principe altijd openbaar worden uitgeven. Dat betekent dat iedereen de kans krijgt om in te schrijven. In sommige situaties is het zo dat slechts één partij in aanmerking komt. Dat is de uitgifte van vastgoed 1 op 1. Volgens de Hoge Raad is dat alleen mogelijk als op grond van de objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde ervoor in aanmerking komt.
Vaak maakt de situatie al duidelijk dat het vastgoed maar aan 1 persoon of organisatie kan worden uitgeven. Bijvoorbeeld omdat het gaat om een stukje grond dat grenst aan een pand of grond van deze persoon of organisatie. De gemeente kan ook beleid vaststellen hiervoor, zoals de nota snippergroen. Daarin staan selectiecriteria. Is dit beleid er niet? Dan kan de gemeente per object objectieve, toetsbare en redelijke selectiecriteria vaststellen. Op basis hiervan geeft de gemeente het vastgoed dan uit.
Is er sprake van uitgifte van vastgoed 1 op 1? Dat gaat in 6 stappen.
1. Bepaling doel van het vastgoed
De gemeente bepaalt welk doel zij met het vastgoed voor ogen heeft. Soms is dat doel
voldoende vastgelegd in het ruimtelijk plan of vastgesteld beleid. Is dat niet zo? Dan stelt de gemeente per object vast voor welk doel zij het vastgoed wil uitgeven.
De gemeente kan ook bepalen welke persoon of organisatie in haar ogen het best voor de realisering van dit doel in aanmerking komt.
2. Onderzoek aantal mogelijke kandidaten
Is het doel van het vastgoed voldoende duidelijk en bepaald? Dan onderzoekt de gemeente welke kandidaten er in aanmerking komen voor dit vastgoed.
3. Besluit tot openbare of 1 op 1-gunning
Zijn er meer mogelijke kandidaten? Dan doorloopt de gemeente de procedure van openbare uitgifte. Komt er maar 1 persoon of organisatie in aanmerking? Dan wil de gemeente het vastgoed aan deze kandidaat uitgeven.
4. Publicatie over het voornemen tot uitgifte
De gemeente overlegt met de persoon of organisatie over de voorwaarden om het vastgoed te kopen, huren of op een andere manier in gebruik te geven. Is er overeenstemming? Dan publiceert de gemeente het voornemen tot uitgifte op de website en in het gemeenteblad. In de publicatie legt de gemeente uit waarom ze van mening is dat er maar 1 persoon/organisatie voor het vastgoed in aanmerking komt.
Denkt een andere persoon/organisatie ook voor het vastgoed in aanmerking te komen? Dan kan binnen de aangegeven termijn een reactie (zienswijze) naar de gemeente worden gestuurd.
5. Afsluiten overeenkomst
Zijn er geen reacties (zienswijzen) op het voornemen tot uitgifte? Dan sluit de gemeente direct een overeenkomst af voor het vastgoed.
Zijn er wel reacties (zienswijzen)? Dan worden die zienswijzen beoordeeld. De uitkomst kan zijn dat de gemeente alsnog besluit tot openbare uitgifte van het vastgoed. De indiener van de zienswijze krijgt altijd een bericht van de uitkomst. Is de uitkomst dat het vastgoed toch 1 op 1 wordt uitgegeven? De indiener kan, als hij/zij het niet eens is met het besluit, binnen 20 kalenderdagen een kort geding starten bij de Rechtbank Rotterdam.
Is er geen kort geding? Of is het uitkomst van het kort geding negatief voor de indiener? Dan sluit de gemeente de overeenkomst voor het vastgoed af.
6. Levering of ter beschikking stelling
De persoon of organisatie aan wie het vastgoed 1 op 1 is gegund krijgt de beschikking over het vastgoed.