Woningbouwontwikkeling ‘Kleine Boezem’ in Dirksland

De gemeente is bezig met het ontwikkelen van nieuwe woningbouw aan de noordrand van Dirksland. Het betreft het gebied tussen de N215 en de bebouwde kom van Dirksland, rondom de Mozartsingel. Dit gebied zal worden ingericht met ongeveer 150 woningen, parkeervoorzieningen, groen en speelvoorzieningen. Op 16 oktober vond er over deze ontwikkeling een inloopbijeenkomst plaats in verenigingsgebouw ‘Onder de Wiek’ in Dirksland.

Tijdens deze bijeenkomst waren er vier panelen te zien met daarop de stedenbouwkundige opzet en het beoogde bouwprogramma. Het was een drukbezochte avond met 170 aanmeldingen. Over het algemeen werd door de aanwezigen positief gereageerd op de plannen.

Bezoekers konden een reactieformulier achterlaten om te reageren op de plannen. Hieronder volgt een overzicht van de vragen die naar voren kwamen in de reactieformulieren en de informatieavond.

Veelgestelde vragen - Inloopbijeenkomst "Kleine Boezem"

Hieronder vindt u thema's met veel gestelde vragen over de ontwikkeling van "Kleine Boezem".

Locatie

Is er voldoende afstand tussen de N215 en de ingetekende woningen? Dit in verband met geluidsoverlast van die weg. Is een geluidswal nodig?

Er is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Hiermee is inzicht verkregen over de invloed van het wegverkeerslawaai op de beoogde woningbouwontwikkeling. Het onderzoek wees uit dat de geluidshinder binnen de kaders blijft van de Wet geluidhinder.

Voor het ontwerpbestemmingsplan vindt nader akoestisch onderzoek plaats, aan de hand van het woningbouwprogramma. Daarbij wordt aan de hand van verschillende factoren, zoals positie en afmetingen van de woningen, de geluidsbelasting van het wegverkeerslawaai op de nieuw te bouw woningen berekend. Het geluidsrapport wordt bij het ontwerpbestemmingsplan gevoegd. Er is naar verwachting geen geluidswal nodig. Geluiddempende maatregelen zullen voornamelijk worden genomen met behulp van positionering en materiaalgebruik van de woningen

Kan het appartementencomplex ten noorden van de Mozartsingel worden gerealiseerd in plaats van de ingetekende locatie?

De positie van het appartementengebouw is het resultaat van de samenwerking tussen de ontwikkelaars, de woningbouwcorporatie Oost West Wonen en de gemeente. Uit het oogpunt van stedenbouw is de beoogde locatie achter de kerk als passend beoordeeld door de intern en extern bij de planontwikkeling betrokken adviseurs. Ook het kerkbestuur heeft met instemming kennisgenomen van het beoogde programma/inrichting van het project Kleine Boezem. 

Speelterrein

Ligt het speelterrein niet te ver van de woningen in verband met calamiteiten?

Het plan is besproken met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Bereikbaarheid van de woningen en voorzieningen, waaronder het speelterrein, zijn hierin betrokken. Op voorhand vormt de ligging van het speelterrein geen belemmering voor hulpverlening in geval van calamiteiten. In het op te stellen Inrichtingsplan openbare ruimte wordt rekening gehouden met toereikende aanrijmogelijkheden voor hulpverleningsdiensten.

Zorgt de situering van dit terrein voor het ontwikkelen van hangjeugd?

Het aspect sociale veiligheid en het voorkomen van overlast krijgt bij de inrichting van het terrein voldoende aandacht. Door de bouw van woningen in de directe omgeving is de verwachting dat vanuit de toekomstige bewoners ook een stukje sociaal toezicht zal plaatsvinden. Indien noodzakelijk kan natuurlijk ook handhavend worden opgetreden door de gemeente en politie.

Is het eventueel een idee om de pumptrack om te wisselen met het voetbalveld zodat de ballen minder snel de sloot in schieten?

Het is vanwege mogelijke geluidsoverlast niet wenselijk om de pumptrack dichter bij de woningen te situeren. Bij het opstellen van het inrichtingsplan kan worden bezien of met de aanleg van groen het geschetste effect kan worden voorkomen.

Groen- en watervoorzieningen

Is er aandacht voor de aanbreng van voldoende groen?

De aanleg van openbaar groen is een onderdeel van het Inrichtingsplan openbare ruimte. Op dit moment is er voldoende groen ingetekend met onder andere het Boezempark aangrenzend aan de N215, de Kerktuin en de groene scheidingen tussen de verschillende ‘polderkamers’. Verder wordt er gezorgd voor voldoende groen in het straatbeeld.

Is er een mogelijkheid om meer bomen te planten tussen het Krommepad en de huidige bebouwing?

Deze grond valt buiten het plangebied en zal nu dus niet aan de orde zijn.

Is er ook aandacht voor het waterbeheer van de huidige singel om de wijk?

Ja. Over de waterhuishouding in het plangebied vond overleg plaats met het waterschap. De aspecten waterkwantiteit en waterkwaliteit zijn hierin meegenomen.

Verkeer

Hoe zit het met de ontsluiting van de huidige wijk, in het bijzonder om de kruising Boezemweg/Verdilaan? Op deze plek ontstaan er gevaarlijke situaties omdat mensen te hard rijden. Kunnen hier snelheid remmende maatregelen voor worden genomen?

De voornoemde kruising bevindt zich op ruime afstand van het plangebied. De omstandigheid dat weggebruikers zich in de huidige situatie niet houden aan de voorgeschreven snelheid is doorgegeven aan de medewerkers verkeer. Dit mede in het kader van het op te stellen Mobiliteitsplan omdat in dat traject mogelijke knelpunten gemeentebreed worden geanalyseerd.

Kan het fietspad aan de Staakweg dat ook als voetpad wordt gebruikt worden gescheiden van een nieuw aan te leggen voetpad?

Ook deze vraag is doorgegeven aan verkeerszaken. Wel wordt opgemerkt dat in de opzet van het plangebied rekening is gehouden met een langzaamverkeersverbinding vanaf het terrein achter de kerk richting bestaande woonwijk. Dit zodat bijvoorbeeld bij de zondagse diensten voetgangers ook via die route van en naar de kerk kunnen in plaats van via de Staakweg.

Klimaat

Wat voor maatregelen ten behoeve van het klimaat worden er genomen?

De onderwerpen energie, circulariteit, klimaatadaptiviteit en natuurinclusiviteit worden in de komende periode samen met de ontwikkelaars uitgewerkt en zal zijn vertaling krijgen in het ontwerpbestemmingsplan, het Inrichtingsplan openbare ruimte en de uiteindelijke aanvraag omgevingsvergunning.

Woningen

Vanwege de enorme belangstelling voor de woningen, is de eerste woningkeuze voor degenen die vlak naast het plangebied wonen?

De wijze van verkoop van de woningen is een zaak van de ontwikkelaars en zal te zijner tijd bekend worden gemaakt. Op voorhand is het toekennen van voorrangsposities hierbij niet gebruikelijk.

Welke woning typologieën zijn in het plan opgenomen?

Tijdens de inloopbijeenkomst was er voornamelijk vraag levensloopbestendige koop- en huurwoningen, starterswoningen en sociale huur appartementen. In dit plan zijn 146 woningen opgenomen met van alle woning typologieën een aandeel. Ongeveer 30 procent zal sociale huur worden.

Heeft u nog vragen? Neem dan kunt u contact op met beleidsadviseur ruimtelijke ontwikkeling Niels Jakobs, via e-mailadres: n.jakobs@goeree-overflakkee.nl.