Loket voorschool - jeugdhulp

Soms loopt de kinderopvang (voorschool) tegen vraagstukken aan die ze niet (meer) zelf op kunnen pakken. Bijvoorbeeld omdat ze handen tekortkomen om de juiste ondersteuning te bieden, valt wat nodig is buiten hun kennis en kunde of heeft de problematiek vooral te maken met de thuissituatie van een kind. Deze hulp- en ondersteuningsvragen kan de kinderopvang wel of niet samen met ouders neerleggen bij het Loket voorschool – jeugdhulp.

Een hulpvraag kan gaan over:

  • een adviesvraag
  • ondersteuning op de voorschool
  • ondersteuning thuis
  • bespreking in het Voorschools Ondersteuningsteam (hierna: VOT)

Werkwijze

Alle hulpvragen die het loket ontvangt, handelt het zo efficiënt mogelijk af. Eenvoudige en administratieve hulpvragen worden direct afgehandeld. Er zijn ook hulpvragen die in een overleg besproken moeten worden. Aan dit overleg nemen de volgende personen deel:

  • een jeugdarts van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG)
  • een orthopedagoog van het Samenwerkingsverband (SWV)
  • een senior consulent Team Jeugd en Gezin (TJG).

Het loket komt gedurende het schooljaar maandelijks bij elkaar. De deelnemers in het loket beoordelen de hulpvraag en bepalen waar en door wie de hulpvraag moet worden opgepakt. Specifieke jeugdhulpvragen zullen door de medewerker van TJG doorgezet worden naar het gebiedsteam van TJG. De voorschool krijgt na het loketoverleg binnen vijf werkdagen via Kindkans reactie op de hulpvraag. De voorschool geeft aan ouders door wat besloten is.

Soms is meer informatie nodig en/of vindt het loket het belangrijk om de kinderopvang en/of de ouders te spreken over de hulpvraag. De hulpvraag wordt dan doorgezet naar het VoorschoolsOndersteuningsTeam (VOT).

Aanvraagformulier

De kinderopvang moet de hulpvraag met een aanvraagformulier bij het loket stellen. De hulpvraag wordt pas in behandeling genomen als alle gegevens compleet zijn en het aanvraagformulier door alle betrokken partijen ondertekend is. Als aanvullende informatie beschikbaar is, kan deze worden meegestuurd. Denk aan onderzoeksverslagen of een verslag van de Begeleider Passende Kinderopvang.

Wat is de rol van ouders?

Een hulpvraag kan niet worden gesteld zonder dat de gezaghebbende ouder(s) daarvan op de hoogte zijn. Als de ouder(s) het eens zijn met de vraag die voorschool stelt, dan ondertekenen ze het aanvraagformulier. Als ouders en voorschool niet op één lijn zitten, kan de voorschool toch een hulpvraag stellen. Ouder(s) tekenen dat ze op de hoogte zijn van de aanvraag. Als ouders dat willen, kunnen ze een zienswijze schrijven. Deze wordt toegevoegd aan het dossier in Kindkans en gelezen door de deelnemers in het loket. Een aanvraag voor jeugdhulp vanuit de gemeente is niet mogelijk zonder akkoord van gezaghebbende ouder(s).

Downloaden:

Als je het PDF-formulier opent, moet je het formulier eerst downloaden voordat je het gaat invullen.