Gebiedsontwikkeling nieuw gemeentehuis

Het oude gemeentehuis van Middelharnis
Het huidige gemeentehuis in Middelharnis.

Gemeente Goeree-Overflakkee werkt aan een nieuw duurzaam gemeentehuis op de huidige locatie aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis. Op dit moment worden de eisen en wensen rond nieuwe huisvesting in beeld gebracht. Ook vindt een haalbaarheidsonderzoek plaats. 

De verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2025 de gemeenteraad een besluit kan nemen over het vervolg. Dat doet ze op basis van het haalbaarheidsonderzoek en het zogenoemde Programma van Eisen. Ook liggen er dan verschillende varianten voor de gebiedsontwikkeling op tafel, waaronder een voorkeursvariant. Bij positief besluit begint daarna het echte ontwerpproces. 

In de huidige fase gebeurt er veel, het is alleen niet heel tastbaar of zichtbaar. Deze fase is vooral bedoeld om helder te krijgen wat nodig is en hoe dat gerealiseerd kan worden. De gemeente ziet voor de toekomst een flexibel, multifunctioneel, duurzaam, toekomstbestendig gemeentehuis voor zich, met raadzaal.

Net voor de kerstvakantie 2024 nam de gemeenteraad een besluit over het maatschappelijk kader voor de gebiedsontwikkeling. Dit is nodig voor het gesprek met maatschappelijke organisaties over mogelijke huisvesting bij of in combinatie met het gemeentehuis. De raad vroeg daarnaast ook te onderzoeken of renovatie tot de mogelijkheden behoort. Dan gaat het om verbouwen van het oude deel van het gemeentehuis én nieuw uitbreiden. Het plan omvat een ‘huis van de gemeente’ inclusief raadszaal. . De gemeente wil graag met woningcorporatie Oost West Wonen een aantal sociale huurwoningen hier. Ook kijken we of het gebied een ontmoetingsplaats kan worden, door maatschappelijke functies toe te voegen.  

Waarom kiezen we voor een nieuw of vernieuwd gemeentehuis?

Het gemeentehuis in Middelharnis is bij de fusie in 2013 uitgebreid met een tijdelijk gebouw. Onderhoud kost veel geld. Daarnaast zijn er ook investeringen nodig om te voldoen aan eisen rond duurzaamheid en Arbo-technische zaken. 

De gemeenteraad gaf vooraf in het coalitieprogramma aan dat het nieuwe gebouw binnen het huidige financieel kader gerealiseerd moet worden. Dat betekent dat de kosten voor de huisvesting niet hoger mogen zijn dan nu. Dat gaat verder dan kijken naar de investering alleen. Het is het totaalplaatje. Denk aan rente en afschrijvingen, levensduur, verwacht onderhoud en energielasten. Daarbij kijkt de gemeente ook naar kapitaal- en exploitatielasten. 

Gemeentehuis in Middelharnis
Ingang gemeentehuis
Uitgangspunt is dat het nieuwe gemeentehuis op de huidige locatie komt

De raad bepaalde op 25 januari 2024 in een raadsvergadering een aantal uitgangspunten. Daarmee gaan we verder. De uitgangspunten zijn: 

  • De locatie staat vast. Dat is de huidige locatie inclusief parkeerterrein. De tennisbanen vallen buiten het gebied. Eerder bleek dat andere locaties geen optie waren, in verband met kosten en bereikbaarheid. 
  • In het gemeentehuis vinden straks ook raadsvergaderingen plaats. Nu is er nog sprake van een apart bestuurscentrum Het Rondeel; 
  • We zien kansen voor breed maatschappelijk gebruik, maar dat is nog niet concreet;
  • We willen een gebouw dat duurzaam is gebouwd: 
    • energieneutraal; het energieverbruik per jaar komt op nul uit;
    • klimaatadaptief: beter voorbereid op een veranderend klimaat;
    • en waar mogelijk circulair: met hergebruik van materialen; 
    • en natuurinclusief met meer ruimte voor planten en dieren; 
  • We geven ruimte aan sociale woningbouw. Woningcorporatie Oost West Wonen is hierbij onze partner; 
  • We willen een multifunctioneel gebouw; 
  • De huisvesting van de gemeentelijke organisatie kost niet meer dan nu. 
Locatie nieuwe gemeentehuis
De huidige locatie inclusief parkeerterrein
Woningcorporatie Oost West Wonen kijkt naar de bouw van huurwoningen

Er is veel behoefte aan betaalbare sociale huurwoningen. Woningcorporatie Oost West Wonen onderzoekt de mogelijkheid om binnen dit project sociale huurwoningen te realiseren. De corporatie richt zich vooralsnog op seniorenwoningen én tweepersoonswoningen

We onderzoeken welke maatschappelijke functies passen op deze locatie

In of bij het nieuwe gemeentehuis is straks ruimte voor organisaties met een maatschappelijk belang voor de inwoners. Denk bijvoorbeeld aan organisaties op het gebied van kunst en cultuur, duurzaamheid, welzijn of jeugd- of ouderenzorg. De komende tijd probeert de gemeente duidelijk te krijgen wat de mogelijkheden hiervoor zijn. 

De gemeente bekijkt of (een deel van) het Streekarchief onderdak kan vinden in het nieuwe gemeentehuis. Parallel hieraan vindt ook onderzoek plaats naar deelname van het Streekarchief Goeree-Overflakkee in het samenwerkingsverband Streekarchief Voorne-Putten. Dat is samen met Nissewaard en Voorne aan Zee. 

We zitten in de definitiefase

De gemeenteraad heeft eerder € 500.000,- voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Dat was om de opties voor nieuwbouw of renovatie van het gemeentehuis te onderzoeken. 

Op 25 januari 2024 besloot de raad dat de voorbereidingen voor nieuwbouw op deze locatie verder kunnen. Dat is ook de fase waarin het project zit: een onderzoeksfase. Wat wil de gemeentelijke organisatie? Welke kansen en mogelijkheden zijn er? Welke onmogelijkheden zijn er? 

In deze fase is er vooral sprake van onderzoek. De verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2025 de gemeenteraad een besluit kan nemen over het vervolg. 

Wilt u nu al een suggestie, idee of aandachtspunt meegeven?

De gemeente waardeert het als u wilt meedenken. 

U kunt uw suggestie, idee of aandachtspuntmet de gemeente delen door een e-mail te sturen naar nieuwgemeentehuis@goeree-overflakkee.nl. Laat daarbij vooral ook uw naam, adres en telefoonnummer achter.