Nieuwjaarstoespraak 2025 van burgemeester Grootenboer
Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman heeft dinsdagavond 7 januari in De Staver in Sommelsdijk haar nieuwjaarstoespraak gehouden. De toespraak heeft als titel ‘Zo vormen wij samen Goeree-Overflakkee’.
Zo vormen wij samen Goeree-Overflakkee
Dames en heren,
Zoals bloemen samen een boeket vormen. Zoals bomen samen een bos vormen. Zoals woorden samen deze toespraak vormen. Zo vormen wij samen Goeree-Overflakkee. Iedereen doet ertoe! Onze gemeente telde op 1 januari 2025 52.201 inwoners. 52.201 verschillende prachtige unieke en waardevolle mensen. Mensen, jong en oud, die niet alleen op de ruim 260 vierkante kilometer land van Goeree-Overflakkee wónen, maar met elkaar Goeree-Overflakkee vormen.
Namens het gemeentebestuur heet ik u van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Goeree-Overflakkee. Ik wens u en alle inwoners, ondernemers en partners van deze mooie gemeente een gelukkig nieuwjaar. De jaarwisseling is zowel een afsluiting van een periode als een nieuw begin. Er werden in het afgelopen jaar baby’s geboren, mooie projecten bedacht, uitgevoerd en gerealiseerd. Maar er mislukten ook dingen. Sommige ambities realiseerden we niet. En we telden helaas veel ernstige ongelukken, waarbij ook jonge mensen om het leven kwamen. Mensen met nog een heel leven voor zich. Dat doet pijn, en laat ons weer stilstaan bij de kwetsbaarheid van het leven. Laten we met elkaar om deze families heen staan voor de troost en ondersteuning die ze nodig hebben.
Voor de gemeente was het einde van 2024 ook een mooie gelegenheid om terug te kijken. Het heeft geresulteerd in een boekje met foto’s, met cijfers en resultaten over de afgelopen periode. Er is nog veel en veel meer te melden, maar het geeft een beeld van wat we allemaal doen. Wist u bijvoorbeeld dat we het afgelopen jaar tot en met november 11.800 meldingen via onze meldingenapp Fixi afhandelden? En dat we 538 kilometer aan riolering onderhouden. En dat met subsidies ruim 10.000 m2 werd vergroend? Kijk het fotoboekje vooral eens door. De gemeente doet ongetwijfeld meer dan u weet.
Vorig jaar was een roerig jaar. Internationaal namen de spanningen toe. De oorlog in Oost-Europa, de onrust in het Midden-Oosten. En niemand weet wat de machtswisseling in de Verenigde Staten teweeg zal brengen. Die onrust in de wereld heeft ook zijn weerslag op ons, bewust en onbewust. Zekerheden lijken langzaam maar zeker af te nemen. De zekerheid van veiligheid: we zijn toch lid van de NAVO? De zekerheid van levering van energie, de zekerheid van zorg. Zekerheden staan door allerlei factoren onder druk. Dat doet wat met ons.
Ik hoorde ooit eens een definitie van het begrip ‘overheid’. Ik herhaal die graag hier: “De overheid heeft te zorgen voor het voortbestaan van een gemeenschap.” Dat is een zekerheid, die niet onder druk staat. Dat staat. Dat is ook de taak van onze gemeente. Van het ophalen van afval, tot het behouden van belangrijke gebouwen en het bouwen van scholen. Van de inzet voor een goede toekomst voor belangrijke economische sectoren tot zorgen dat onze kwetsbare inwoners de ondersteuning krijgen die nodig is. Van het realiseren van nieuwe woningen tot het zorgen voor een goede ruimtelijke ordening. Dat hoeft de ‘overheid’ niet allemaal zelf te doen: de overheid moet ervoor zorgen dat het gebeurt. In het algemeen belang. Zo vormen wij samen Goeree-Overflakkee.
Dat is niet altijd makkelijk. Ik merk dat soms de verwachting is dat de gemeente elk besluit in overleg met iedereen moet nemen. Maar dat kan niet. Zoveel mensen, zoveel meningen, zoveel belangen. Het algemeen belang is niet altijd hetzelfde als het belang van individuele inwoners of ondernemers. We hebben als gemeentebestuur de taak om alle belangen zorgvuldig af te wegen voor we een besluit nemen. En om besluiten goed uit te leggen.
Onze inwoners hebben recht op een betrouwbare, bekwame en betrokken overheid. Een overheid die doet wat zij zegt. Een overheid die oog heeft voor wat een inwoner belangrijk vindt. Een overheid die professioneel is maar tegelijkertijd ook weet wanneer regels en processen tekortschieten en daarop anticipeert. We moeten ook kritisch naar onszelf durven kijken.
En daar hebben we met elkaar, terugkijkend op 2024, ook echt nog wel het nodige te leren. Er waren onderwerpen die zorgden dat we tegenover en niet naast elkaar kwamen te staan. Ik noem er een paar: de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in Middelharnis, de realisatie van de flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen, de komst van een tweede asielschip naar Middelharnis en de plannen voor huisvesting voor arbeidsmigranten in Melissant.
De verharding is het meest zichtbaar op social media. Het wordt helaas steeds meer een plaats waar mensen ongenuanceerd en kwetsend hun mening geven. Het is niet nodig om ‘tegenover elkaar’ te staan. Je hoeft niet ‘voor’ of ‘tegen’ te zijn. Het lijkt alsof er onoverbrugbare verschillen zijn maar dat is echt onzin. We hebben veel meer met elkaar gemeen dan dat we verschillen. Als we echt luisteren, als we echt in contact willen komen, ontdekken we juist overeenkomsten en wat ons verbindt.
Er is behoefte aan écht contact. Aan de warme belangstelling die niet te vinden is op social media. Veel mensen in onze omgeving zijn eenzamer dan op het eerste gezicht lijkt. En dat zijn niet alleen ouderen, maar ook jongeren, en alleenstaanden in alle leeftijdsgroepen. Laten we naar elkaar omzien in 2025.
Dat spreekt me ook aan in het vernieuwde Diekhuus in Middelharnis, waar voor de bibliotheek een mooie plek gevonden is. Het is een plek waar je elkaar ontmoet. Iedereen is welkom. En je bent misschien nog wel meer welkom als je eenzaam bent, of als je moeite hebt met lezen en schrijven of als je worstelt met digitale zaken. Iedereen op Goeree-Overflakkee doet er immers toe!
In mijn kamer in het gemeentehuis staat een kleurrijk boeket met vilten bloemen. Het is een cadeau van de leerlingen van De Ark, de school van christelijk speciaal onderwijs in Middelharnis. Elke bloem is met liefde en aandacht gemaakt door één van de leerlingen, als bedankje omdat ik afgelopen april de bieb op school daar kwam openen. Elke bloem is anders, maar samen vormen ze een prachtig boeket.
Zo werkt dat ook in onze gemeente. Iedereen hoort erbij. Iedereen is waardevol en nodig voor het mooiste resultaat. Zo vormen wij samen Goeree-Overflakkee.
Het nieuwe jaar geeft ons ook ruimte om vooruit te kijken. We weten niet wat dit jaar ons allemaal gaat brengen. We naderen, net als de andere Nederlandse gemeenten, het inmiddels veel genoemde ‘ravijnjaar’ 2026. Ook onze gemeente heeft straks niet genoeg geld om alles te kunnen blijven doen. We zijn nu financieel gezond en ook voor 2025 is de begroting – ruim 180 miljoen euro – sluitend, maar toch duiken we in 2026 in de rode cijfers. De ambitie is groot, maar we moeten keuzes maken. En dat zijn keuzes die pijn gaan doen. Linksom of rechtsom. De tekorten zijn té groot. Dat vraagt ook veel wijsheid en bestuurlijke moed van ons gemeentebestuur.
Het afgelopen jaar zijn veel bestemmingsplannen in de gemeenteraad gepasseerd. Er ligt een vol woningbouwprogramma, met nieuwbouwlocaties in bijna alle kernen en met woningen waar behoefte aan is. Voor mijn gevoel wordt dit jaar de inzet van de afgelopen jaren zichtbaar. Er wordt gebouwd. Met hoge bouwkosten en weinig speelruimte blijft het een uitdaging, maar samen met woningcorporatie Oost West Wonen en ontwikkelaars zetten we in op een gezond en goed woningaanbod.
Ons eiland kent sterke, veerkrachtige sectoren, maar sommige sectoren staan onder druk. Zoals de landbouw en visserij. Samen blijven we werken aan een toekomst met perspectief. In 2024 zijn hierin met de Landbouwvisie en de Visserij Ontwikkelplannen belangrijke stappen gezet. Economie en ecologie in balans met elkaar. Daarnaast werken we, samen met betrokken partijen, aan een visie voor het maritiem cluster in Stellendam. Ook kusterosie blijft onze aandacht houden. We vinden het van groot belang om toeristische hotspots als de Brouwersdam aantrekkelijk te houden. Zo vormen wij samen Goeree-Overflakkee.
We realiseren ons als gemeentebestuur dat we eigenlijk altijd partners nodig hebben om vooruit te komen. Onze inwoners, onze ondernemers, onze maatschappelijke organisaties, andere overheden. We werken in allerlei constructies samen voor en áán Goeree-Overflakkee.
Denk aan SamenZien, de integrale aanpak tegen verslavingsproblematiek. Of de inzet om armoede tegen te gaan. We werken met veel organisaties maar ook particulieren samen. Ik zie mooie initiatieven als Cherity Re-use, of SUN Noodhulpbureau. Als het nodig is, staan we er: met, voor en naast elkaar.
Of denk aan de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta, waar we met onder andere de gemeenten Hoeksche Waard, Nissewaard en Voorne aan Zee samen optrekken en samen werken met ondernemers en onderwijs. Er is 20 miljoen euro – 10 van het Rijk en 10 vanuit eigen inbreng – beschikbaar om met elkaar aan de slag te gaan op de hoofdthema’s Economie versterken, Leefbaarheid vergroten, Landschap verbeteren en Samenwerking uitbouwen en borgen.
Ook blijven we inzetten op behoud van de acute zorg in ons Van Weel Bethesda ziekenhuis. We trekken hierin samen op met CuraMare, gemeenten van de Zuid-Hollandse Delta en veel andere gemeenten in Nederland met een regionaal ziekenhuis.
De energietransitie is ook zo’n onderwerp waar we als gemeente samen met partners en inwoners aan werken. Hoe gaat we dit met elkaar doen? Hoe kunnen we samen zorgen voor een schone, betaalbare en betrouwbare energievoorziening, waarbij iedereen mee kan doen en we rekening houden met toekomstige behoeften? Het project Stad Aardgasvrij is zo’n mooi samenwerkingsproject waar we in 2025 een volgende stap hopen te gaan zetten.
Er is geen makkelijke oplossing, maar feit is wel dat we deze vraagstukken alleen maar samen met u kunnen beantwoorden.
Over samen gesproken: aan het einde van mijn toespraak spreek ik graag nog een dankwoord uit. Ik dank alle hulpdiensten die onze mooie gemeente veilig maken en houden in de ruimste zin van het woord. En niet alleen met de jaarwisseling, waar zij in groten getale voor onze veiligheid aan het werk waren. Ze zijn er altijd, soms onder zware omstandigheden en met gevaar voor eigen leven. Veel waardering en dank daarvoor.
Ik bedank hier ook graag alle vrijwilligers die onze gemeente rijk is. Veel organisaties die niet weg te denken zijn uit onze samenleving, draaien helemaal of voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Die tomeloze inzet van inwoners die zich vrijwillig maar niet vrijblijvend, belangeloos inzetten voor hun medemens is onbetaalbaar. Goeree-Overflakkee kent een rijk verenigingsleven. Dat levert een enorme bijdrage aan de sociale cohesie in onze samenleving, aan gemeenschapszin. Dat maakt ons een veerkrachtige en weerbare gemeenschap. Zo vormen wij samen Goeree-Overflakkee.
Dames en heren, we gaan vol energie het nieuwe jaar in. In een roerige tijd met veel transities. En juist in zo’n tijd is de behoefte aan menselijkheid, solidariteit en verbinding groot! Laten we elkaar in onze waarde laten, laten we naar elkaar omzien en laten we samen blijven werken aan dit mooie eiland. Want: Zo vormen wij samen Goeree-Overflakkee.
Ik wens u allemaal een gezond, heel gelukkig en kleurrijk 2025 toe!