OKO Gezondheidsmonitor Jeugd
Gemeente Goeree Overflakkee doet mee aan 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving' in samenwerking met middelbare scholen en de GGD
Jongeren kunnen zich beter ontwikkelen wanneer zij opgroeien in een positieve, gezonde en veilige leefomgeving. Opgroeien in deze omgeving maakt ook de kans kleiner dat zij gaan drinken, roken of drugs gaan gebruiken. Met 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO) werkt iedereen in de gemeente Goeree-Overflakkee samen aan het vormen van de positieve leefomgeving voor jongeren: thuis, op school, in de vriendenkring en in de vrije tijd.
De gemeente Goeree-Overflakkee heeft GGD Rotterdam-Rijnmond gevraagd om een vragenlijstonderzoek uit te zetten bij de jeugd uit klas 2, 3 en klas 4 van het voortgezet onderwijs op Goeree-Overflakkee. Alle middelbare scholen doen mee en naar verwachting ruim 2.000 jongeren. Het onderzoek vindt plaats tussen 7 oktober en 29 november 2024.
Wat staat er in de vragenlijst?
In de vragenlijst staan vragen over gezondheid, middelengebruik, vrije tijd, thuis, school en enkele achtergrondkenmerken. De vragenlijst is op te vragen via gezondheidsmonitor@rotterdam.nl
- Gezondheid:
hoe gezond je je voelt, of je eenzaam bent of stress hebt - Thuis en school:
hoe de relatie met je ouders is en wat je van school vindt - Vrije tijd:
wat je in de vrije tijd doet (sporten, chillen, gamen, sociale media etc.) - Middelengebruik van de jongeren en van vrienden:
alcohol, roken/vapen, drugs - Achtergrondkenmerken:
leerjaar, opleidingsniveau, leeftijd, genderidentificatie en woonplaats
Hoe gaan we om met de privacy van leerlingen?
De gemeente en de GGD vinden de privacy van jongeren belangrijk. Leerlingen hoeven niet in te loggen met een persoonlijke code. Zij vullen de vragenlijst in via een algemene link. Deze link is uniek voor elke school. Zo zijn leerlingen niet herleidbaar. In de vragenlijst wordt niet gevraagd naar naam, geboortedatum, adres of BSN-nummer. De GGD vraagt alleen de woonplaats, zodat de GGD de gegevens op gemeenteniveau kan analyseren. Hoe we bij het onderzoek de privacygegevens beschermen lees je in de privacyverklaring. Hieronder vind je de privacyverklaring.
Wat gebeurt er met de resultaten van de OKO Gezondheidsmonitor Jeugd 2024?
Op gemeentelijk niveau ontstaat een beeld hoe het gaat met de gezondheid en het welzijn van jongeren. De resultaten zijn essentieel bij het maken van toekomstgericht gezondheidsbeleid en helpt de gemeente om nog beter te bepalen waar de nadruk moet liggen bij het versterken van preventieve factoren die een rol spelen bij het middelengebruik. Voorbeelden hiervan zijn meer aanbod van sporten, meer aanbod van kunst en cultuur en het vergroten van ouderbetrokkenheid. Op basis van onder andere de resultaten van 2022 is de website latenwenuchterblijven.nl ontwikkeld.