Omgevingswet en participatie
Participatie: meepraten, meedenken en meedoen
U heeft een plan of idee voor bijvoorbeeld uw woning, de start van een bedrijf of de aanleg van een voedselbos. Dan heeft u niet alleen te maken met de gemeente, maar ook met de buren of andere belanghebbenden. De Omgevingswet stimuleert dat u de buurt en belanghebbenden in een vroeg stadium betrekt bij uw plannen. Dat betekent niet dat iedereen het met elkaar eens moet zijn. Maar wel dat alle betrokkenen gehoord worden. En dat gezamenlijk gekeken wordt naar de mogelijkheden om het plan aan te passen. Dat kan op verschillende manieren.
Wanneer en voor wie is participatie nodig?
De gemeente is verplicht om te participeren bij de voorbereiding van een omgevingsvisie, omgevingsplan of omgevingsprogramma.
Een initiatiefnemer wordt aangemoedigd om aan participatie te doen. Een initiatiefnemer is degene met het plan of het idee. Participatie maakt het plan namelijk vaak beter. Het helpt ook als de buurt het plan steunt. Dat verkleint weer de kans op vertraging en procedures tegen een plan. Maar participatie is niet verplicht.
Er geldt één uitzondering: de gemeenteraad heeft een aantal situaties benoemd waarin participatie wél verplicht is. Het gaat om activiteiten die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een vergunning nodig is.
Heeft u een goed idee en wilt u samenwerken met de buurt?
Een aantal tips: