Onderzoek rol gemeenten bij onteigening Joodse bezittingen

In veel gemeenten vindt onderzoek plaats naar de rol van gemeenten bij de onteigening van Joodse bezittingen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. In 2023 werd, op verzoek van de gemeenteraad, onderzoek gedaan op Goeree-Overflakkee. Het onderzoeksrapport is nu openbaar en heet ‘Ik kon dat niet begrijpen’.

Uitkomsten

Onderzoek rol gemeenten

De gemeentebesturen van Goeree-Overflakkee hebben tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog geen Joods vastgoed aangekocht. Maar ze waren wel betrokken bij het leeghalen van Joodse huizen, het beheren van deze panden en het uitvoeren van verschillende anti-Joodse maatregelen. Zo gaven burgemeesters gedwee en punctueel informatie over hun Joodse inwoners door aan de bezetter.

Dat staat te lezen in het onderzoek van historica drs. Betsy Biemond-Boer naar de rol van de gemeenten van Goeree-Overflakkee bij de ontrechting en het rechtsherstel van Joodse burgers en hun bezittingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ontrechting is het stelselmatig ontnemen van rechten van een bepaalde groep mensen. Goeree-Overflakkee telde toen de oorlog uitbrak 63 Joodse inwoners, waarvan slechts 6 de naziterreur overleefden.

Aandacht

De gemeente vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de toenmalige Joodse inwoners van Goeree-Overflakkee en hun lot. Dat is nodig om ook het bewustzijn en de kennis over de Holocaust te vergroten. Ze woonden hier en waren actief onderdeel van het leven op Goeree-Overflakkee. Daarom deelt de gemeente het onderzoeksrapport en zorgt ervoor dat het voor iedereen is in te zien:

Lees het rapport ‘Ik kon dat niet begrijpen’ online of download de PDF versie onderaan de pagina.

Wilt u liever een gedrukt exemplaar ontvangen?

De gemeente heeft ook een aantal gedrukte exemplaren van het rapport beschikbaar voor betrokkenen en geïnteresseerden. Neem contact met ons op via telefoonnummer 14 0187 om een gedrukt exemplaar te bestellen.

De gemeente moedigt organisaties aan om initiatieven te ontwikkelen om de kennis en bewustwording te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan lesmateriaal voor scholen of een wandelroute langs stolpersteine. De gemeente ondersteunt initiatieven daarvoor graag via de subsidieregeling Maatschappelijke Initiatieven en Projecten.