Regiotaxi
De regiotaxi Goeree-Overflakkee is een vervoersvoorziening voor mensen die volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 van de gemeente een indicatie hebben gekregen voor vervoer. De regiotaxi rijdt op Goeree-Overflakkee en biedt van deur-tot-deur vervoer. Het vervoer wordt verzorgd met taxi’s of taxibusjes.
Omschrijving
Regiotaxi
Met de regiotaxi mag maximaal 30 km gereisd worden. Algemene regel is: het start- of het eindpunt moet op Goeree-Overflakkee zijn.
U kunt zeven dagen per week tussen 7.00 uur en 23.00 uur gebruikmaken van de regiotaxi. U kunt de regiotaxi bijvoorbeeld gebruiken voor bezoek aan familie of kennissen, boodschappen doen, ziekenbezoek of een avondje uit. Het kan voorkomen dat u in een woon-zorgcomplex woont of een verpleeghuis waarvan de voordeur te ver is gelegen naar uw kamer. De regiotaxi biedt u in dat geval de mogelijkheid van kamer naar kamer vervoer.
Sommige gebruikers kunnen niet met anderen in een auto of busje reizen. Dan biedt de regiotaxi individueel reizen aan. Het is wel van belang dat het Team Zorg van de gemeente (Wmo) hiervan op de hoogte is. De scootmobiel mag alleen in de regiotaxi worden meegenomen als hiervoor een indicatie wordt verleend. Dit geldt alleen voor ritten verder dan 10 km. U kunt dit melden bij het Sociaalcontactpunt van de gemeente via telefoonnummer 14 0187, optie 1.
Wanneer komt u niet in aanmerking voor taxivervoer?
- u bent in het bezit van een eigen auto
- u kunt met het openbaar vervoer reizen
- u moet regelmatig naar het ziekenhuis en heeft via de zorgverzekering recht op ‘zittend vervoer’
Reisgebied en kosten
Per rit mag iedereen met een vervoerspas maximaal 30 kilometer tegen het Wmo-tarief met de regiotaxi reizen. Het vertrek- of eindpunt van de rit moet wel op Goeree-Overflakkee liggen. Het is niet toegestaan twee ritten achter elkaar te boeken die samen de 30 kilometer overschrijden. Als de reisafstand meer bedraagt dan 30 kilometer, dan kan gebruik worden gemaakt van het bovenregionale vervoerssysteem VALYS (telefoonnummer 0900 - 96 30 of www.valys.nl).
Met de regiotaxi wordt de reis in kilometers berekend en afgerekend. Wmo-pashouders betalen een bijdrage die bestaat uit een instaptarief en een tarief per gereden kilometer. Kinderen tot vier jaar reizen gratis mee. U betaalt via een automatische incasso. De eigen bijdrage voor de ritten worden maandelijks afgeschreven. Wmo-pashouders ontvangen hiervoor een machtigingsformulier.
Wmo-gebruikers mogen per jaar maximaal 1.500 kilometer tegen het Wmo- tarief reizen. Bij de toekenning van het maximaal aantal kilometers wordt rekening gehouden met andere vervoersmogelijkheden, zoals een scootmobiel of het openbaar vervoer. Per rit mag er maximaal één persoon met u meereizen. De meereizende persoon betaalt hetzelfde tarief als de pashouder. Als (medische) begeleiding tijdens de rit noodzakelijk is, moet er altijd een begeleider meereizen. Deze begeleider reist gratis mee. U heeft hier wel een Wmo-indicatie voor nodig, die bij de gemeente kan worden aangevraagd.
Automaatje
Op het eiland is er een vervoersservice voor en door eigen inwoners: ANWB AutoMaatje Goeree-Overflakkee. Dit is een vervoersservice waarbij vrijwilligers minder mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren.
Valys
Als er meer dan 30 km gereisd moet worden dan verzorgt Valys het taxivervoer. U kunt een aanvraag doen bij Valys via de website van Valys: www.valys.nl/aanvraagformulier, of via een aanvraagformulier dat verkrijgbaar is via de gemeente. Op de aanvraag kunt u aangeven of u een gehandicaptenparkeerkaart, regiotaxi, scootmobiel of rolstoel via de gemeente heeft. Als u die niet heeft dan kunt een u verklaring bij de gemeente opvragen met het Meldingsformulier Wmo (zie kopje Formulier hieronder).
Kijk voor meer info op www.valys.nl, of neem contact op via telefoonnummer: 0900 - 96 30