Rijnmondveilig: de meest rampzalige app. Download nu!
Wilt u snel weten wat er aan de hand is als de sirenes gaan, brandweer en ambulances uitrukken of bij een NL-alert? Download dan de nieuwe app RijnmondVeilig. Hulpdiensten, crisispartners en 13 gemeenten werken hierin samen om u direct te informeren en te alarmeren bij (grote) incidenten of rampen.
Voor inwoners is Rijnmondveilig al enige tijd hét centrale platform voor betrouwbare informatie over veiligheid en noodsituaties in Rotterdam-Rijnmond. RijnmondVeilig bestaat uit de website www.rijnmondveilig.nl en de app Rijnmondveilig.
Campagne ‘De meest rampzalige app’
Op vrijdag 6 september gaf burgemeester Aboutaleb, als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, bij de Wereldhavendagen het startschot voor de campagne ‘De meest rampzalige app' van Rijnmondveilig.
Het doel van de ‘Rampzalige’ campagne is om mensen aan het denken te zetten én als eerste stap aan te zetten om de app te downloaden. Door in deze context ‘rampzalig’ te gebruiken is de hoop dat mensen stilstaan bij de risico’s die er zijn en de rol die zij zelf spelen bij de voorbereiding op en het handelen tijdens een noodsituatie. Met het vernieuwde Rijnmondveilig kan de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond inwoners daar heel praktisch in ondersteunen.
In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn de hulpdiensten, gemeenten en andere organisaties goed voorbereid op rampen en incidenten. Toch kan er altijd iets gebeuren. “In één van de drukste regio’s van Nederland, waar haven, zware industrie en luchtverkeer samenkomen, is er altijd wel iets aan de hand”, vertelt voorzitter Ahmed Aboutaleb, “Samen met de dertien regiogemeenten doen we er alles aan om onze regio zo veilig mogelijk te maken en te houden. Rijmondveilig helpt daarbij. Dus wacht niet langer en download de meest rampzalige app.’’
Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van Goeree-Overflakkee sluit zich hierbij aan. “Bij een groot incident of als er een Nl-alert wordt verstuurd, dan is het belangrijk dat er een plek is waar je betrouwbare informatie vindt en weet wat je moet doen. Dat is Rijnmondveilig.” Ze wijst op het belang van zelfredzaamheid. “Een zelfredzame samenleving kan crisissituaties voorkomen of de impact ervan verminderen. Wat doe je bij vlam in de pan? Of bij extreem weer? Hoe handel je bij stroomuitval? We zijn met elkaar verantwoordelijk om onszelf en de samenleving veilig te houden.”
App Rijnmondveilig vernieuwd en uitgebreid
Bij incidenten geeft Rijnmondveilig realtime informatie. Dankzij de uitgebreide vertaalmodule kunnen alle inwoners en bezoekers van de regio in hun eigen taal geïnformeerd worden bij een noodsituatie. Daarnaast kun je in de app meerdere locaties aangeven waarvoor je een melding wilt ontvangen als daar iets aan de hand is. Voor je eigen buurt, maar ook waar je kinderen op school zitten of familie woont.
“Veiligheid is een groot goed en gaat ons allen aan”, zegt Arjen Littooij, algemeen directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, “Er is van alles aan de hand in de wereld om ons heen. Dit vraagt om het vergroten van de zelfredzaamheid van onze inwoners. Met het vernieuwde Rijnmondveilig kunnen wij onze inwoners daar heel praktisch in ondersteunen”.
De app voorziet bezoekers daarom van informatie over alle soorten dreigingen en incidenten. Denk bijvoorbeeld ook aan wat te doen bij (langdurige) stroomuitval, een digitale verstoring of cyberaanval, of extreem weer. Deze informatie is altijd beschikbaar, ook offline.