Sociaal Medische Indicatie

Sociaal Medische Indicatie (SMI) is er voor gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar waarvan de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag Ouders kunnen niet (volledig) voor hun kinderen zorgen, bijvoorbeeld vanwege een sociale of medische reden. Denk aan ouders met een (chronische) lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking, of aan een sociale crisissituatie in een gezin. Het kan ook voorkomen dat er voor kinderen geen gezond opvoedklimaat is. Kinderopvang kan belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling van het kind en/of om de ouder(s) te ontlasten.

Omschrijving

Wat is een sociaal medische indicatie?

Met een Sociaal Medische Indicatie (hierna: SMI) kunnen gemeenten gezinnen (tijdelijk) ontlasten door een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang te bieden. SMI is er voor gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar waarvan de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag omdat de ouders niet in staat zijn voor hun kinderen te zorgen. Dat kan bijvoorbeeld vanwege een sociale of medische reden.

Denk bijvoorbeeld aan ouders met een (chronische) lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking, of aan een sociale crisissituatie in een gezin. Het kan ook voorkomen dat er voor kinderen geen gezond opvoedklimaat is. Kinderopvang kan belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling van het kind en/of om de ouder(s) te ontlasten.

Voorwaarden

Voorwaarden

  • Ouder(s) hebben een aantoonbare lichamelijke, zintuigelijke, verstandelijke, sociale op psychische beperking.
  • Woonachtig binnen gemeente Goeree-Overflakkee.
  • Ouder(s) hebben geen of slechts beperkt recht op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst of andere voorliggende voorzieningen.

Aanpak

Benodigde stukken (zie aanvraagformulier):

  • U levert een document in waaruit blijkt wat de startdatum en de einddatum is van de overeengekomen opvanguren van de opvanginstelling die de opvang gaat verzorgen
  • Voeg een verklaring toe van een gekwalificeerde zorgaanbieder waarin de noodzaak tot kinderopvang op sociaal medische indicatie wordt beschreven. Hierin moet het volgende staan:
  1. het rapport met de vaststelling van de sociaal medische indicatie, welke minimaal beschrijft:
  2. de redenen voor de noodzaak van de kinderopvang op grond van de sociaal medische indicatie;
  3. de periode en omvang van de kinderopvang die noodzakelijk wordt geacht;
  4. de geldigheidsduur van de indicatie.
  • Inkomensgegevens zoals:
  1. salarisspecificatie(s) van u (en van uw partner)
  2. uitkeringsspecificatie(s) van u (en van uw partner)
  3. jaarstukken van uw eigen bedrijf van u (en van uw partner) (indien van toepassing)
  4. overige inkomens specificaties van u (en van uw partner) (bijv. alimentatie)
  5. voorschotbeschikking Kinderopvangtoeslag
  6. aanslag van de heffingskortingen
  • Een kopie van uw laatste definitieve belastingaanslag van u ( en uw partner)
  • Een kopie van uw laatste WOZ beschikking van uw koopwoning.
  • Hoogte van uw laatst betaalde hypotheek rente    

Berekening hoogte SMI

De gemeente rekent uw maandelijkse inkomen uit. Is uw inkomen lager dan 110 % van de bijstandsnorm? Dan krijgt u de maximale vergoeding die u ook van de Belastingdienst zou krijgen. Heeft u een inkomen hoger dan 110 % van de bijstandsnorm? Dan sluiten wij aan op de maximale uurprijs van de Belastingdienst. Zie hiervoor ook de website van de Belastingdienst. Meer informatie hierover kunt u vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvangtoeslag/bedragen-kinderopvangtoeslag-2024