Toezicht Wmo

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het organiseren van ondersteuning en zorg op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Zij hebben ook de taak om het toezicht op de kwaliteit van de uitvoering van de Wmo uit te voeren. De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert dit samen met de gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond via de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Omschrijving

Taken toezichthouder Wmo

De toezichthouders Wmo voeren het toezicht uit bij Wmo zorgaanbieders waar gemeenten een contract mee hebben en aanbieders die zorg aan cliënten met een persoonsgebonden budget (Pgb) bieden. Ook toetsen ze de kwaliteit van de ondersteuning en zorg die gemeenten zelf in het kader van de Wmo aanbieden.
De toezichthouders hebben hiervoor wettelijke bevoegdheden.

Aanpak

Toezicht - hoe werkt dat?

De toezichthouders Wmo bezoeken een aantal Wmo-aanbieders per jaar. Deze bezoeken worden soms aangekondigd, soms niet. Tijdens een bezoek spreken de toezichthouders met management, medewerkers en cliënten. Zij kunnen vragen om documenten in te zien of vragen om een rondleiding. Op die manier toetsen ze de kwaliteit van zorg. Signalen die de toezichthouders ontvangen over een zorgaanbieder, kunnen ervoor zorgen dat ze sneller op bezoek gaan. Met nieuwe aanbieders in de regio maken de toezichthouders altijd kennis.

Toezicht naar aanleiding van calamiteiten

Wanneer bij de verlening van ondersteuning of zorg een calamiteit plaatsvindt (bijvoorbeeld een cliënt raakt ernstig gewond), is de zorgaanbieder wettelijk verplicht dit te melden bij de toezichthouder Wmo. De toezichthouder onderzoekt of er een relatie is tussen de geleverde zorg en de calamiteit. Doel is om herhaling van calamiteiten te voorkomen. Naar aanleiding van het onderzoek kan de toezichthouder advies geven over de verbetering van de zorg. Ook kan de toezichthouder de inkopende gemeente adviseren om maatregelen te nemen richting de zorgaanbieder.

Wat doet de toezichthouder niet?

De toezichthouder richt zich niet op eventuele fraude door zorgaanbieders. Ook behandelen zij geen klachten. Hiervoor kunt u terecht bij de zorgaanbieder zelf of bij uw gemeente.