Werken met een arbeidsbeperking (banenafspraak)

Het kan zijn dat u door een arbeidsbeperking in aanmerking komt voor een Indicatie banenafspraak. Een Indicatie banenafspraak is een verklaring die u krijgt als u door ziekte of handicap niet in staat bent om zelfstandig het wettelijk minimumloon te kunnen verdienen. Als u op het voorgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro) of de entree-opleiding in het Mbo volgt of heeft gevolgd.

U kunt bij UWV een Indicatie banenafspraak aanvragen. UWV beoordeelt of u in aanmerking komt voor een indicatie. Als u een Indicatie banenafspraak heeft, neemt UWV u op in het doelgroepregister. U heeft dan meer kans op werk, want het is voor werkgevers financieel aantrekkelijk om iemand uit het doelgroepregister in dienst te nemen of te houden.

Als u een Indicatie banenafspraak heeft, zoekt de re-integratie coach banenafspraak samen met u naar een baan bij een werkgever die passend werk voor u heeft. Als extra ondersteuning van een jobcoach nodig is, dan zorgen we dat die er komt.

Omschrijving

Als u in dienst komt bij een werkgever dan wordt de werkgever door de gemeente financieel gecompenseerd voor het stukje productiviteit wat u door uw (arbeids-)beperking niet kunt leveren.

De volgende ondersteuning kan worden ingezet:

Loonkostensubsidie

De werkgever die u in dienst neemt kan in aanmerking komen voor een loonkostensubsidie (maximaal 70 procent van het wettelijk minimumloon). De loonkostensubsidie compenseert de werkgever voor het gedeelte van het werk dat u door uw (arbeids-)beperking niet kunt leveren. De loonkostensubsidie wordt bepaald door een onafhankelijke loonwaardemeting uit te voeren op de werkplek.

Er zijn twee vormen van loonkostensubsidie.

De werkgever kan in overleg met de gemeente voor het eerste half jaar van het dienstverband kiezen tussen:

  • Forfaitaire Loonkostensubsidie
  • Structurele Loonkostensubsidie (loonkostensubsidie op basis van de objectief vastgestelde loonwaarde.

De forfaitaire loonkostensubsidie is 50 procent van het wettelijk minimumloon. De loonkostensubsidie op basis van vastgestelde loonwaarde is maximaal 70 procent van het wettelijk minimumloon.

Kiest de werkgever voor forfaitaire loonkostensubsidie dan vindt in de vijfde maand van het dienstverband een objectieve loonwaardemeting plaats. Op basis van deze vaststelling ontvangt de werkgever vanaf de zevende maand de loonkostensubsidie op basis van de dan vastgestelde loonwaarde.

Voor wie is deze loonkostensubsidie bedoeld?

De forfaitaire loonkostensubsidie is bedoeld voor werkgevers die iemand in dienst willen nemen op grond van de Participatiewet en met een verminderde loonwaarde.

Bent u werkgever dan is het volgende goed om weten:

  • Degene die in dienst wordt genomen woont in de gemeente Goeree-Overflakkee. Hij of zij valt onder de doelgroep banenafspraken (dus ingeschreven zijn in het doelgroepregister) én heeft nog geen dienstverband.
  • Het bedrag van de forfaitaire loonkostensubsidie wordt vermeerderd met de aanspraak op vakantietoeslag en met een vergoeding voor werkgeverslasten. Deze vergoeding is 23,5 procent
  • De forfaitaire loonkostensubsidie wordt naar evenredigheid verminderd als de arbeidsduur korter is dan de normale arbeidsduur, zoals bedoeld in artikel 12 van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag
  • De gemeente heeft de mogelijkheid (niet de plicht) om een forfaitaire loonkostensubsidie toe te kennen. Dit is in de plaats van de loonkostensubsidie op basis van de loonwaarde

 Jobcoach

Bent u nog niet in staat om zelfstandig uw functie uit te voeren? Dan kunt u een beroep doen op de begeleiding van een jobcoach. De begeleiding heeft tot doel dat u na verloop van tijd zelfstandig uw functie kunt uitvoeren. U kunt de jobcoach zien als een mentor

  • bij wie u terecht kunt voor vragen
  • die u ondersteunt bij het overleg met de werkgever
  • u helpt bij het regelen van eventuele randvoorwaarden.

Er zijn twee vormen van jobcoaching:

  • jobcoach in dienst van de werkgever (interne jobcoach)
  • jobcoach in dienst van een organisatie (externe jobcoach)

Proefplaatsing

Een werkgever wil u in dienst nemen. Maar twijfelt nog of u geschikt bent voor de functie. In dat geval kan de werkgever een beroep doen op een proefplaatsing. U gaat dan met behoud van uitkering, voor twee maanden en met de mogelijkheid tot verlenging met maximaal vier maanden, aan het werk bij de werkgever. In deze periode wordt ook een loonwaardemeting gedaan. Een proefplaatsing is alleen mogelijk als u tenminste zes maanden voor minimaal 12 uur per week gaat werken.

No-riskpolis

Via de no-riskpolis van het UWV loopt uw werkgever geen financieel risico voor uw loonkosten wanneer u ziek wordt. Wordt u ziek nadat u in dienst bent getreden? Dan ontvangt uw werkgever gedurende uw ziekte een financiële vergoeding voor de loonkosten.